HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > FÉRFI > Csináld magad! > Terasz a magasban

t: 3455

Terasz a magasban

Kevés nagyszerűbb érzés van annál, mint egy verőfényes nyári napon kisétálni a teraszra. De a magas talajvízszint miatt alagsoros vagy pl. lejtős terep miatt magasan fekvő házaknál ez csak akkor lehetséges, ha megemeljük a verandát, egészen a ház lakószintjéig. Cserébe hatalmas, a kíváncsi tekintetek elől zárt, de számunkra tökéletes kilátást nyújtó teraszra tehetünk szert.

Egy jó terasz nagyban emeli a ház forgalmi értékét – és persze tavasztól őszig az ott lakók életminőségét is. Ha pedig faanyagból készítjük, gyakorlatilag úgy érezhetjük magunkat, amikor ott pihenünk, mintha nyaralóban lennénk. Dán kollégánk az itt bemutatott teraszt egy régi építésű (nagyon) magasföldszintű ház beugró sarkához pászította, de a módszer alapján bármilyen formájú, nagyságú és elhelyezésű szerkezetet megépíthetünk. A talaj szintjétől jócskán feljebb fekvő terasznak persze nem csak előnyei vannak – például a jó kilátás; szót kell ejtenünk a hátrányáról is: minél magasabb, annál erősebb a légmozgás, és ha szeles az idő, könnyen kútba eshet a terv, hogy rajta ejtőzzünk egyet.

Szélben is szélárnyékos!

Nem kell azonban elkedvetlenednünk, a nálunk sokkal viharosabb tengeri léglökéseket tűrő dánok annak is megtalálták a módját, hogyan tegyük szélmentessé a pihenőzugunkat. A készítési módjukkal együtt bemutatott árnyékoló „rolókkal” nem egész öt perc alatt a külvilágot is kirekeszthetjük, s háborítatlanul élvezhetjük a napsütést vagy a magányos relaxációt.
A védőkorlátot tartó gerendák 1,80 méterrel nyúlnak a terasz szintje fölé, de csak 80 centi magasságig vannak bedeszkázva, az e fölötti részt napvédő ponyvával függönyözhetjük el, amelyet tetszés szerint tekerhetünk fel vagy le.
A szélárnyékot adó „rolókat” úgy készítjük, mint a vászonredőnyt, de le- és feltekerésükhöz nincs szükség zsinórhúzogatásra. Igaz, így nincs olyan érzésünk, hogy a működésük „automatikus”, hiszen a vásznakat kézi erővel tekerjük fel, viszont ez gyors és egyszerű, mert a napvédő ponyvák egyike sem hoszszabb 103 centiméternél. Ráadásul ez a rendszer nemcsak egyszerűbben készíthető el, de kevesebb elemből is áll, ennélfogva a meghibásodás lehetősége is arányosan kisebb. Egyébként senkinek sem kell kitanulnia a szabószakmát ahhoz, hogy elkészítse a rolókat. Mindöszsze szintetikus anyagból készített vászonszövetre van szükség, amely állja a napsütést meg az esőt, és nem rojtosodik ki, ha – valamilyen forró eszközzel – méretre vágjuk. Mi például felmelegített forrasztópákát használtunk kés gyanánt. Persze ha valaki tökéletes munkát akar végezni, a rolók két oldalsó szélét beszeg(et)heti, így biztos nem rojtosodik ki, ha megcibálja egy erősebb fuvallat. A rolóvászon aljára és tetejére mindkét oldalról lécet erősítettünk (ragasztottunk és csavaroztunk), fent laposakat, hogy könnyű legyen felakasztani, alul félkör keresztmetszetű díszlécet, hogy egyszerűbb legyen a feltekerés. Minden rolót 3-3 táblacsavar rögzít, amelyeket a gerendák felső összekötő deszkájába csavartunk, és belső nyílású műanyag fejes ellencsavarral rögzítettünk. Helyettesítheti az előfúrt lyukba ragasztott menetes szárdarab, amelyre elölről kalapos vagy szárnyas anyát tekerünk. A szezon végén a szárnyas anyákat lecsavarva egyszerűen leakasztjuk, és télire elraktározzuk a rolókat. Amikor viszont letekertük a rolókat, a félkör keresztmetszetű léceken átfúrt lyukakba bújtatott zsinórhurkokkal rögzítjük őket a deszkázatba csavart kampókhoz – lehetőleg a zsinór is műanyagból legyen fonva, így hosszabban eláll; ha pedig még rugalmas is (mint a hajgumi vagy a vízisport-boltokban kapható rugalmas, vékony „hajókötél”), akkor az esetleges széllökések esetén sem csattognak a rolók.


otletmozaik.hu

2007.06.13

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA

Legfrissebb magazinok