HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > NŐI > Egészség > A szúnyognyál a bűnös

t: 3238

A szúnyognyál a bűnös

A bűnös szúnyognyál

A náluk milliószor nagyobb embert is félelem nélkül "támadják meg". Tulajdonképpen maga a csípés nem fáj, meg sem érezzük. A viszkető érzést a hátramaradó szúnyognyál okozza.

Első reakciónk általában a csapkodás, amikor észrevesszük, hogy szúnyogok vagy moszkitók vadásznak ránk. Egy kisebb, zárt szobában remek fegyver lehet ellenük a spray is, de a megoldás mégis az, ha elfedjük a "vér szagát". Igen ám, de hogyan?

A repellensek olyan folyadékok, amelyeknek a fagyáspontjuk magas, vagyis: hatékonyan alkalmazhatóak a szúnyogok ellen. A bőr bekenése után, amikor a levegővel érintkeznek, rögtön "megfagynak", így hűtik annak felületét, vagyis: kémiai összetételüknél fogva megváltoztatják a testfelület hőmérsékletét és nedvességét, így becsapják a rovarok radarjait. Hatásukra még a testkörnyéken lévő levegő hőmérséklete is 1,75 fokkal csökken, azaz megszűnünk létezni a vérszívók számára.

Érvek, ellenérvek

Fontos szempont még, hogy milyen körülmények között alkalmazzuk a rovarirtókat. Csak kifekszünk napozni a balkonra, vagy erősen megizzasztjuk magunkat sportolás közben... Hiszen a szúnyogok akár az egy négyzetcentiméternyi "kezeletlen" felületet is azonnal kiszúrják maguknak.

Fő elvárásunk tehát, hogy a repellens jól "tapadjon" bőrünkre, akár egy lakk. Igen ám, de ne feledjük, hogy kémiai összetevőik szétmarhatják napszemüvegünket, körömlakkunkat, foltot hagyhatnak a nejlonanyagokon, kifakíthatják fürdőlepedőnket. Ráadásul károsíthatják nyálkahártyáinkat, ezáltal szemünk, szánk és orrunk kerül veszélybe... Ráadásul bögöly vagy kullancs ellen újabb szereket kell vásárolnunk. Sajnos biztosan tökéletes megoldást egyetlen szer sem nyújt.

Védekezzünk egyszerűen

Európában a szúnyogok mintegy 130 fajtája honos. Az emberi vér élelem számukra, és petéik - melyek száma akár a százezret (!) is elérheti - lerakásához elengedhetetlen. A szúnyogok és a moszkitók áldozataikat testszaguk és izzadságuk, azaz testük kipárolgása alapján ismerik fel.

Az alábbiakban kilenc tanácsot olvashatnak tapasztalt szúnyogvadászoktól a csípések elkerülésére.

A legjobb védekezés, ha kevés a szabad bőrfelületünk. Öltözzünk fel jól, takarjunk be minél többet testünkből!

Gyakori zuhanyozással csökkenthetjük kipárolgásunkat.

A vérszívóknak kedves testszag ellen parfüm cseppekkel is védekezhetünk.

B1-vitamin-tabletták tartós szedése csökkenti az izzadást - a patikákban többféle kiszerelésben is kapható.

Citromszeleteket hintsünk be szegfűszirmokkal, majd helyezzük a szoba közepére! A természetes illatosító megvéd a nemkívánatos betolakodóktól.

Szintén hatásos, ha bőrünket bedörzsöljük rummal. (Belsőleg használva a rum nem fejt ki szúnyogriasztó hatást!)

A megfigyelések szerint a szúnyogok nem kedvelik a paradicsom és a cserepes muskátli illatát.

A patikákban kapható szerek bőséges kínálata szintén alternatívát nyújt a megoldáshoz: választhatunk a szúnyogriasztó sprayk, kenőcsök vagy gyertyák közül.

Hol csípnek?

A szúnyogok és a moszkitók összetett érzékelő szerveikkel meg tudják állapítani a levegő hőmérsékletét és nedvességtartalmát. Ebből következtetnek arra, hol lehet számukra alkalmas célpont. Ezt követően megközelítik áldozatukat, és addig köröznek körülötte, amíg megtalálják a vérszívásra alkalmas bőrfelület legvékonyabb részét.

Fontos

A szúnyogok és a moszkitók igencsak elronthatják nyaralásunkat, ha nem gondoskodunk idejében:

spriccelős, sprays vagy kencés szúnyogriasztóról

konnektorba dugható, illóolajos űzőszerkezetről

a csípések viszketését enyhítő stiftről, krémről, tapaszról vagy golyós utókezelőről

A vízparti nyáréjszakákon legjobb ellenszer a gyertya- vagy fáklyafény, ami nekünk, embereknek romantikus, a repkedő rovaroknak és egyéb "kukkolóknak" viszont riasztó.

(eletforma)

2005.08.08

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok