HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > NŐI > Szépségápolás > "Virágzik" a napallergia

t: 4742

"Virágzik" a napallergia

Tulajdonképp a napallergia nem más, mint túlzott fényérzékenység. Súlyos esetben heves allergiarohammal reagál a szervezet, mely a sejtek védekező mechanizmusából ered, akár maradandó következményei is lehetnek. Nehéz meghatározni, hogy ebben az esetben mi a betegséget kiváltó allergén. Sajnos még zárt térben sem vagyunk teljesen védettek, mert bár az üveg az UV-B sugarakat nem, a bőrkiütéseket kiváltó UV-A sugarakat átengedi. A túlzott fényre érzékeny emberek bőre akár az autóban is károsodhat.

A napallergiának számos szemmel is látható formája lehet. Már az első napsugarak is kiválthatják a bőrpírt, amely nem egyszerűen ég, és érintésre fájdalmasan reagál, de viszket. Ha további sugárzás érinti a bőrfelületet, mintha ezer tűvel böknék, gyakran hólyagok, ödémák, kisebb csomók, kiütések jelenhetnek meg. Enyhébb lefolyás esetén a tünetek hamar elmúlnak, bár előfordulhat, hogy idővel újra kiújul ez az állapot. Aki már átesett hasonló, kellemetlen tünet együttesen, később tudatosan minimálisra is csökkentheti az allergia előretörését.

Teljesen nem tudjuk kiiktatni életünkből a napfényt, hiszen ismert káros hatásai ellenére energiával tölt fel, szervezetünkben már rövid napfürdőzés után is D-vitamin termelődik, és valljuk be a bronzbarna test divat. Tehát napallergia ide vagy oda, tetszetős az a két árnyalattal sötétebb bőrszín, mint, amit a természet adott. Élvezhetjük a Napot és megfelelő odafigyeléssel útját állhatjuk az allergiának is, persze ez nem vonatkozik a kóros fényérzékenységre.

Már a tavaszi első napsugaraknál is, de főként nyaralás előtt szerezzük be a fényvédő krémeket. Gyakran az optimális terméknek gondoljuk a kizárólag az UV-B sugarak ellen védő szereket. Pedig az allergiás tüneteket a Nap UV-A sugarai okozzák, ezért nem árt, ha a vásárolt termék főként ez ellen nyújt kellő védelmet. Ráadásul ők a felelősek a bőr idő előtti öregedéséért, így erre nemcsak a fényérzékenyeknek kell figyelniük. Lehetőleg kerüljük a túl zsíros, nehéz krémeket, válasszunk inkább könnyebb textúrájú géleket, habokat. Ma már kaphatóak a sugarak ellen is védelmet nyújtó textíliák. Ha már kialakult a baj, az égető, viszkető érzést aloe vera géllel, nyugtató, hűsítő zselékkel, vagy antihisztamin tartalmú készítményekkel kezelhetjük. Ha a bőrelváltozást láz, levertség kíséri minden esetben forduljunk orvoshoz! Jó hír, hogy viszonylag gyorsan elmúlik, de 11 és 15 óra között, vagy akár később is, ha perzsel a Nap, ne menjünk közvetlen napfényre.

A fenti sorok csak a konkrét, bőrön megnyilvánuló károsodás hatékony kezelésére kínálnak megoldást. Amit nem szabad elfelejtenünk az bármilyen allergiás roham lelki mibenléte. A bőr az elsődleges védelmi vonal, így annak bármely normálistól eltérő működése ki nem mondott gondolatokra, elfojtásokra utal.

Hogy ne kelljen berendezkednünk életünk végéig tartó, folyton kiújuló kiütésekre, nyaralás alatt rendezni kell a gondolatokat, tisztázni valójában mi is az, ami e betegséghez vezet. Hiszen a bőrön jól látható elváltozások felhívás a környezetnek is, magunknak is.

(eletforma)

2005.08.03

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok