HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > NŐI > Szépségápolás > Romlott kozmetikumok

t: 3532

Romlott kozmetikumok

Parfüm
Minél nagyobb az alkoholtartalma, annál tovább jó. Ezért ajánlatos a parfümöket egy éven belül, az eau de toilette-eket, és az eau de parfümöket két éven belül elhasználni.

Rúzs
Minél magasabb a zsírtartalma, annál gyorsabban megromlik. Lehet benne növényi viasz, olaj vagy állati eredetű zsírszármazék. Ezek mind avasodnak. A folyamat nemcsak kellemetlen szagot áraszt, de allergiás reakciót is kiválthat a szájon. Általában három évig szabad használni a rúzsokat, utána jobb, ha kidobjuk.

Körömlakk
Ha felkenés után hólyagosodik vagy nehezen szárad, valószínűleg túl öreg. Növelhetjük használati idejét, ha sötét, hűvös helyen, például hűtőszekrényben tároljuk. Ha megváltozik a színe vagy az illata, esetleg kezd beszáradni, gyanakodhatunk, hogy lejárt a szavatossága. Egy év után számíthatunk minőségromlásra.

Szempillaspirál
Mindössze fél évig jó. Utána kezd beszáradni, és a baktériumok is könnyen megtelepedhetnek benne. Használat után mindig gondosan zárjuk vissza a tubusát.

Arckrém
Attól függően, hogy milyen kiszerelésben vásároltuk, különböző ideig használhatjuk. A tégelyes krémek csak fél évig jók, ezeknél a legnagyobb a fertőzés veszélye. Az ujjunkkal ugyanis könnyedén bevihetjük a szennyeződést. A tubusos krémek akár kilenc hónapig is bírják. A legtovább a légmentesen lezárt változat használható, két-három évig is megőrzi állagát. Ha a krém zsíros és vizes alkotóeleme különválik, vagy a kence kellemetlen szagot áraszt, dobjuk ki.

Testápoló
Hidegben tovább bírja, de a meleg, nedves fürdőszobában is eláll fél évig.

Napozókrém
Az olyan évszakfüggő termék, mint a napozókrém, rendszerint nyáron elfogy. Ha mégsem, nem érdemes tartogatni, mert a fényvédő szűrő a következő nyárra elbomlik. Csak akkor tartsuk meg, ha nem bontottuk fel.

Semceruza, szájkontúr
Kevés bennük az olaj, ezért akár három évig is eltarthatók.

Púder
Semmi romlandó anyag nincs benne, évekig lehet használni.

Arctisztítók
A tisztítótejek szavatossági ideje két év. Létezik olyan habzó mosakodózselé és alkoholtartalmú arcvíz, amely akár három évig is használható.

Sampon, tusfürdő
Akár két évig is jók, de ha víz kerül a dobozukba, hamarabb tönkremennek.

Hosszú időre nyomot hagy a bőrön a lejárt szavatosságú szépítőszer

- Nem törvényszerű, de előfordulhatnak nagyon súlyos bőrelváltozások a lejárt szavatosságú kozmetikumok használata után. Kipirosodhat, begyulladhat az arc, amit kellemetlen, égő, viszkető érzés kísér. Ezek a tünetek általában nem jelentkeznek azonnal, gyakran napok telnek el a romlott krém használata után. Egyesek minden különösebb gond nélkül megússzák az efféle szerek használatát. Ugyanakkor a saját gyakorlatomban találkoztam már nagyon csúnya elváltozásokkal. Szerencsére sikerült a bőrt rendbehozni, de bizony hosszú ideig viselte a hölgy a lejárt szavatosságú készítmény nyomát. Tapasztalataim szerint sokan nem figyelnek oda a határidők lejártára. Ez csak akkor veszélyes, ha a használat közben hónapok vagy akár évek telnek el - mondja Dr. Nagy Éva bőrgyógyász.(nana)

2005.05.25

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok