HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > NŐI > Divat > Stella McCartney: ultra-feminin ruhák, semmi bőr

t: 3504

Stella McCartney: ultra-feminin ruhák, semmi bőr

Családi legenda
Paul és Linda McCartney gyermekeként született 1971-ben. A papáék nem akarták, hogy gyerekeik, így lányuk „gazdag, elkényeztetett kölykökké” váljon, ezért áltagos családként éltek. Nem volt drága iskola, sem drága autó – Stella 18. születésnapjára is csak egy használt kocsit kapott.

12 évesen tervezte meg első modelljét, egy dzsekit, 15 évesen pedig már Lacroix műhelyében dolgozott, majd mialatt a Saint Martin Főiskolán tanult, a Savile Row-nál gyakornokoskodott. Az újságok címlapjára került a diplomamunkájával is: ő volt az egyetlen kezdő tervező, akinek bemutatóján szerepelt Kate Moss és Naomi Campbell. A teljes kollekciót megvette a londoni Tokio butik.

A Chloe-nál
1997-ben a francia Chloe divatház vezetőtervezőjévé nevezték ki Karl Lagerfeld helyére, aki korábban egyszerűen „póló-tervezőnek” titulálta Stella McCartney-t. A Vendome csoporthoz tartozó Chloe döntése kapcsán sokan azt sejtették, hogy nem tehetségének, hanem nevének köszönheti.

Gyorsan eloszlatta a kételyeket, pletykákat és találgatásokat - bemutatkozó kollekciójával, s annak érzéki és romantikus darabjaival, rusztikus és csipkés alsószoknyáival, fűzőivel, hetvenes évekbeli kosztüm szabásaival. A következő évben a divatház profitját is jelentősen megemelte.

Állatvédelem Linda nyomdokain
Anyja 1998-ban bekövetkező halálát követően Stella átvállalta Linda szerepét, és a szőrméket bemutató Fur Fashion Week ellen tiltakozva a PETA nevű állatvédő szervezettel közösen, filmfelvételen emelte fel hangját az állatok védelmének érdekében.Csábítás a Guccitól
2000 áprilisában meghosszabbította szerződését a Chloéval, pedig a Gucci-ház már megpróbálta elcsábítani. Még nem vállalta. Kijelentette: bőrrel nem dolgozik. Egy évvel később azonban a Gucci felajánlotta, hogy Stella „házon belül” megcsinálhatja saját luxuscikkeket tervező vonalát.

Nem volt könnyű indulás - Stella a divatház váltással saját stílusát is meg akarta változtatni. Később kiderült, nem volt helyes döntés. Gyorsan visszatért saját egyéniségéhez, és a nevével fémjelzett jól bevált stílushoz.

2002-ben a Gary Hume-mal közösen elkészített pólókollekciót jótékonysági célokra ajánlották fel, majd 2003-ban saját parfümmel rukkolt elő, és üzletet nyitott New Yorkban és Londonban.

Sztárok között
Magába bolondította Lenny Kravitzot, a Wallpaper 31 éves kiadóját, Alasdahir Willist is. Legjobb barátnői között szerepel Kate Moss, Gwyneth Paltrow és Madonna is, akinek a menyasszonyi ruháját is ő tervezte.

Stella stílusa
Titka, hogy férfias szabásokkal ötvözi a legfinomabb, legnőiesebb anyagokat. Nem törekszik arra, hogy avantgárd legyen. Hordható, kényelemes, mégis szexi darabokat készít. Utra-feminin ruhákat, amelyekre minden nő vágyik.

Az idei, párizsi divathéten is hatalmas sikert aratott, bár személyesen nem lehetett ott, hiszen februárban született meg a kisfia. A 2005-2006-os őszi/téli kollekciót férjének és kisfiának ajánlotta. Volt: filcezett gyapjú, rétegezett kasmír, hosszú, lomha esésű kardigánok, élráncú nadrágok combig érő bőr csizmával. Megtapsolták a túlméretezett zubbonydzsekiket, a csinos derék és a háromnegyedes kabátokat is. S végre nem csak a közönség, hanem a sokáig fanyalgó kritikusok is elismerték.

Anya lett
Február 28-án született meg Stella McCartney és férje, Alasdhair Willis kisfia: Miller Alishdhair James.
Az immár hatvankét éves háromszoros nagypapa Paul rögtön a kórházba rohant, de az első gratulálók között volt Gwyneth Paltrow és Madonna is.

2005.04.27

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA

Legfrissebb magazinok