HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > NŐI > Szépségápolás > Tudtad, hogy naponta fél litert izzadsz?

t: 2679

Tudtad, hogy naponta fél litert izzadsz?

Csaknem 3 millió izzadságmirigyünk a víz mellett az anyagcsere-folyamat során keletkezett káros anyagokat és sót is kiválasztja. A tévhittel ellentétben a verejték valójában szagtalan. Akkor válik kellemetlenné, ha a bőrön lévő baktériumokkal találkozik. Ezek okozzák a kellemetlen szagot, melyet a különböző dezodorokkal tudunk közönbösíteni.

Melyiket válasszuk?
Mindegy, hogy spray, golyós dezodor, púder vagy krém, közöttük a rajtuk található „deodorant” vagy „antitranspirant” (ez utóbbit antiperspirantnak is nevezik) felirat alapján lehet különbséget tenni.
A dezodor a testszagot illatanyagokkal próbálja semlegesíteni, emellett megakadályozza a baktériumok szaporodását is. Erősebb hatást fejt ki az „antitranspirant”: egyfelől antibakteriális hatású, másfelől alumíniumsókat és csersavakat tartalmaz, melyek szűkítik az izzadságmirigy-nyílásokat és 60%-kal csökkentik az izzadást. Mindenki saját maga döntheti el, hogy mire van szüksége: lágyabb deóra vagy izzadságcsökkentő „antitranspirant”-ra.

Érzékeny bőrön a termékekben található alkohol és illatanyagok allergiás reakciókat válthatnak ki. Aki erre hajlamos, annak olyan terméket kell választania, mely ezektől mentes. Ebben az esetben különösen gyengéd megoldás lehet a timsóból készült kristálydeo. A bőrbarát anyagot be kell nedvesíteni, majd a hónaljon végighúzni. Ezáltal a deo a bőrön egy vékony ásványi filmréteget képez, amely megakadályozza a kellemetlen szagokat okozó baktériumok szaporodását, csökkenti az izzadást anélkül, hogy a pórusokat eltömítené.

1. Krémes dezodor

A krémalapú izzadásgátló dezodor különlegessége, hogy nemcsak az izzadságszagot tünteti el, hanem a pórusok összehúzásával meggátolja az izzadást. Több órán át nyújt biztos védelmet. Enyhe, kíméletes összetétele által érzékeny bőrre is alkalmazható.

2. Szőrnövekedést gátló dezodor

Hosszan tartó védelmet nyújt az izzadás és a kellemetlen szagok ellen. Nem irritálja a bőrt. Különleges hatóanyagának köszönhetően késlelteti a szőr növekedését.

3. Testreszabott megoldás

A nők teste nem egyformán reagál a különböző helyzetekben. Vannak, akik az edzés, a stressz vagy a menstruáció napjai alatt jobban izzadnak, mint társaik. Ezenkívül egyes nők bőre rendkívül érzékeny, allergiás tünetekkel reagál az izzadságra. Válasszunk mindig ezen szempontok figyelembevételével.

4. Bőrnyugtató hatás

A termálvizet tartalmazó dezodorok, stiftek nemcsak izzadásgátló hatásukat fejtik ki a bőrön, hanem összetételeinek köszönhetően nyugtatják is a bőrt. Érzékeny bőrre, gyantázás, borotválkozás után is ajánlott.

5. Megköti a nedvességet

Egyes golyós dezodorok selyemproteint tartalmaznak. Ez azért különösen fontos, mert a selyemproteinek rendkívül nagy szerepet játszanak a bőr nedvességmegtartó képességében. Mintegy védőréteget képezve a bőrön, fokozottan megkötik a nedvességet, ezáltal mély hidratáló hatást fejtenek ki.

2005.04.20

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok