HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Fakanál fogódzó - iskolásan > Süssünk kenyérsütőgéppel!

t: 13166

Süssünk kenyérsütőgéppel!

A mai világ korántsem olyan családcentrikus, mint őseinké volt. Elkényelmesedtünk, elgépiesedtünk. Nincs energiánk a mindennapi hajtás és a házimunka mellett még kenyérsütéssel is foglalkozni. Mert jó kenyeret sütni komplikált. Sokáig kell gyúrni a tésztát, mire a hozzávalók megfelelően elkeverednek, türelmesen kell várni, míg szépen megkel, majd újra gyúrni és keleszteni kell. Mindez nemcsak hosszadalmas, de fárasztó is, munkánk gyümölcse pedig pillanatok alatt elfogy. Ugyan, kinek van erre ideje?

A legtöbb ember idegenkedik az új dolgoktól. Így van ez a kenyérsütőgéppel is, ami valójában nem is olyan új. A skandináv országokban már tíz-tizenöt évvel ezelőtt sem számított rendkívülinek, hogy a legtöbb család magának süti a kenyerét. Kis hazánk egy picit lemaradt ugyan az elektronikai fejlődés útján, de végül felzárkóztunk. Ma már minden nagyobb műszaki áruházban vásárolhatunk kenyérsütő gépeket: a különféle márkáknak, színeknek és formáknak se szeri se száma. Áruk is változó, tízezer fotinttól harmincezer forintig terjedő skálán gondolkodhatunk, érdemes-e beruházni a család "legújabb tagjára". Megkönnyítjük a döntést és eláruljuk: igen! A kezelése pofonegyszerű, az eredmény pedig magáért beszél!

Kenyérsütés géppel, lépésről lépésre
1. A boltokban kapható gépek teljesítmény szempontjából nem sokban különböznek. Belsejükben egy magas, tégla alakú sütőforma található, amelyet a gép "testében" fütőszál melegít fel. A berendezés fedele átlátszó, hogy a program lefutásának ideje alatt nyomon követhessük a sütés minden fázisát.

2. A sütőforma közepén egy keverőlapát forog, amely a kelesztés utolsó fázisa után kivehető, így nem lesz lyukas a tészta alja. Bár első pillantásra nem túl bizalomgerjesztő, a hozzávalókat alaposabban összedolgozza, mint gondolnánk illetve amennyi türelmünk és kedvünk lenne hozzá.

3. A kenyérsütőgépek dobozában többnyire két mércét találhatunk. Az egyikkel a folyadékokat mérhetjük, a másikkal pedig a sót és a cukrot. Persze, minden háztartásban van kiskanál és mérőedény, ám sokkal egyszerűbb e parányi kiegészítőikkel kimérni a belevalókat, így egészen biztosan stimmelni fognak az arányok.

4. Érdekes, hogy hagyományos módon a tésztafélék elkészítésénél a liszttel és a vajjal kezdjük a gyúrást, míg gépünkben mindent fordítva kell elhelyeznünk. Először a folyékony anyagokat (víz, tej, margarin, író), később a lisztet és a különféle magokat, fűszereket, gyümölcsöket és legvégül az élesztőt kell beletennünk.

5. Ha mindennel elkészültünk, a sütőformát a gépbe helyezzük és kiválasztjuk a megfelelő programot annak függvényében, milyen kenyeret készítünk éppen. (édeset, magosat, fehéret, pizzatésztát, stb.) A program elindul. Nincs más dolgunk, mint kíváncsian várni, mi sül ki belőle.

6. A második kelesztés után a gép egy óra alatt megsüti a kenyeret. A sütés előtt azonban sípszóval jelzi, hogy tetszés szerint csinosíthatunk még "művűnkön", azaz, megkenhetjük tojással a tetejét, és ízlés szerint megszórhatjuk szezámmaggal, tökmaggal, lenmaggal, mákkal vagy dióval.

7. Elkészült a kenyerünk! Fogóronggyal vegyük ki a sütőformát a gépből és a forró tésztát borítsuk egy vágódeszkára. Körülbelül fél óra alatt kihűl. A gépet úgy is beprogramozhatjuk előző este, hogy másnap az egész család együtt reggelizhessen a friss, puha, ropogós, meleg házikenyérből.

Előre is dolgozhatunk

Nem kell minden nap kenyeret sütnünk. Viszont hétvégente elkészíthetünk egyszerre három-négy kenyeret is, amelyeket felcímkézve lefagyaszthatunk, majd kedvünk szerint fogyaszthatunk. Előző este elég kivenni a mélyhűtőből, s reggelre felenged. Azért érdemes feliratozni a fagyasztott kenyereket, hogy később is átlássuk, sós vagy édes, fűszeres vagy magos, amit keresünk.

Nemcsak finom, egészséges is

Azt se feledjük, hogy jót teszünk családunkkal is, hiszen így rendszeresen tartósítószer- és ízfokozószer-mentes kenyeret fogyaszthatunk, és nem kell azon gondolkodnunk, vajon a nagyra fújt cipó melyik adalékanyagától leszünk majd idős korunkra betegek.

A különféle magvak pedig egyenesen csodát művelnek a kenyérrel: nemcsak mutatóssá teszik, de különleges ízekkel "vadítják meg" a tésztát, és vitamin- illetve nyomelem tartalmuk sem elhanyagolandó. Vendégeinknek is rendszeresen süthetünk, sőt a különleges darabokat el is ajándékozhatjuk.

Fontos! A hozzávalókat mindig a felsorolt sorrendben tegyük a gépbe! Ha azt szeretnénk elérni, hogy a kenyér kérge különösen ropogós legyen, a sütés befejezése után kenjük meg vízzel, és süssük további 5 percig.
Érdemes a második kelesztés után felvert tojással megkenni a kenyér tetejét és mákkal, lenmaggal, tökmaggal, napraforgómaggal, szezámmaggal, aprított dióval, mogyoróval vagy mandulával megszórni. Nemcsak finom, de nagyon mutatós is lesz!

Lenmagos fehérkenyér

Hozzávalók: 425 ml víz, 2 teáskanál só, 1 teáskanál cukor, 55 dkg liszt, 5 dkg lenmag, 1 tasak szárított élesztő (helyettesíthető egy darab kocka élesztővel)

Korpás kenyér szezámmaggal

Hozzávalók: 350 ml víz, 2,5 dkg margarin, 2 teáskanál só, 1 teáskanál cukor, 25 dkg fehér liszt, 25 dkg teljes kiőrlésű liszt, 5 dkg korpa, kisebb maroknyi szezámmag, 1 tasak élesztő.

Diós-mazsolás kenyér

Hozzávalók: 280 ml tej, 3 dkg margarin, 1/2 teáskanál só, 1 evőkanál cukor, 50 dkg durumliszt, 8 dkg mazsola, 5 dkg apróra vágott dió, 1 tasak élesztő.

Kapros-túrós kenyér

Hozzávalók: 200 ml víz, 2 evőkanál tej, 5 dkg margarin, 25 dkg túró, 1/2 teáskanál só, 1 teáskanál cukor, kapor ízlés szerint, 50 dkg liszt, 1 tasak élesztő.

Currys-hagymás kenyér

Hozzávalók: 250 ml tej, 5 dkg margarin, 1 teáskanál cukor, 2 teáskanál só, 2-3 teáskanál curry, 1 teáskanál pirospaprika, 1/2 teáskanál bors, 20 dkg apróra vágott hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 25 dkg sima liszt, 25 dkg teljes kiőrlésű liszt, 1 tasak élesztő.

Fehér parasztkenyér

Hozzávalók: 350 ml tej, 3 dkg margarin, 1 teáskanál cukor, 2 teáskanál só, 65 dkg finomliszt, 1 tasak élesztő.

Zöldfűszeres kenyér

Hozzávalók: 250 ml víz, 3 ek olívaolaj, 1/2 teáskanál bors, 1 teáskanál cukor, 2 teáskanál só, 1 evőkanál petrezselyem, 1 teáskanál salátafűszer, 1 evőkanál metélőhagyma, 1 evőkanál kapor, 50 dkg teljes kiőrlésű liszt, 1 tasak élesztő.

Írós kenyér

Hozzávalók: 375 ml író, 2 teáskanál só, 1 teáskanál cukor, 50 dkg finomliszt, 1 tasak élesztő.

Rozsos-búzás kenyér
Hozzávalók: 375 ml víz, 1 teáskanál cukor, 2 teáskanál só, 1 evőkanál olívaolaj, 25 dkg búzaliszt, 25 dkg rozsliszt, 1 tasak élesztő.

Almás - narancsos kenyér

Hozzávalók: 125 ml tej, 15 dkg tejszín, 5 dkg margarin, 1 teáskanál só, 3 teáskanál cukor, reszelt narancshéj, 1 alma apróra vágva, 2 evőkanál citromfű, 50 dkg finomliszt, 1 tasak élesztő.

Magos kenyér

Hozzávalók: 300 ml víz, 3 dkg margarin, 1 teáskanál cukor, 2 teáskanál só, 25 dkg finomliszt, 25 dkg durumliszt, 6 dkg mag (lenmag, tökmag, szezámmag, napraforgómag), 1 tasak élesztő.

Zabpelyhes kenyér

Hozzávalók: 250 ml író, 50 ml víz, 1 teáskanál cukor, 2 teáskanál só, 15 dkg zabpehely, 25 dkg durumliszt, 1 tasak élesztő.

Mogyorós kenyér

Hozzávalók: 250 ml tej, 2 tojás, 7,5 dkg margarin, 1 teáskanál só, 2 teáskanál barna cukor, 1 teáskanál fahéj, 15 dkg mogyoró apróra vágva, 50 dkg tönkölybúza liszt, 1 tasak élesztő. (forrás: www.nana.hu)


2005.10.06

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Belsejükben egy magas, tégla alakú sütőforma található,
Belsejükben egy magas, tégla alakú sütőforma található,
A sütőforma közepén egy keverőlapát forog
A sütőforma közepén egy keverőlapát forog
A kenyérsütőgépek dobozában többnyire két mércét találhatunk.
A kenyérsütőgépek dobozában többnyire két mércét találhatunk.
Először a folyékony anyagokat (víz, tej, margarin, író), később a lisztet és a különféle magokat, fűszereket, gyümölcsöket és legvégül az élesztőt kell beletennünk.
Először a folyékony anyagokat (víz, tej, margarin, író), később a lisztet és a különféle magokat, fűszereket, gyümölcsöket és legvégül az élesztőt kell beletennünk.
Ha mindennel elkészültünk, a sütőformát a gépbe helyezzük
Ha mindennel elkészültünk, a sütőformát a gépbe helyezzük
A sütés előtt megkenhetjük tojással a tetejét, és ízlés szerint megszórhatjuk szezámmaggal, tökmaggal, lenmaggal, mákkal vagy dióval.
A sütés előtt megkenhetjük tojással a tetejét, és ízlés szerint megszórhatjuk szezámmaggal, tökmaggal, lenmaggal, mákkal vagy dióval.
Fogóronggyal vegyük ki a sütőformát a gépből és a forró tésztát borítsuk egy vágódeszkára.
Fogóronggyal vegyük ki a sütőformát a gépből és a forró tésztát borítsuk egy vágódeszkára.
Diós-mazsolás kenyér
Diós-mazsolás kenyér
Fehér parasztkenyér
Fehér parasztkenyér
Rozsos-búzás kenyér
Rozsos-búzás kenyér
Zabpelyhes kenyér
Zabpelyhes kenyér

Legfrissebb magazinok