HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Fakanál fogódzó - iskolásan > Növényi olajok - A zsírbevitel egészséges és finom módja

t: 3746

Növényi olajok - A zsírbevitel egészséges és finom módja

A növényi olajok tartalmazzák mindazokat a nélkülözhetetlen, többszörösen telítetlen esszenciális zsírsavakat, amelyek jótékonyan csökkentik a koleszterinszintet, illetve számos további egészségvédő hatással rendelkeznek, így fontos szerepet játszanak a kiegyensúlyozott táplálkozásban.


Íme, egy csokorra való belőlük:

• Szőlőmagolaj
A szőlő magjait kipréselve, azokból igen kellemes, lágy ízű, csaknem szagtalan, világossárga olaj nyerhető ki. Ez az egészséges folyadék rendkívül gazdag többszörösen telítetlen zsírsavakban, és magas a linolsavtartalma. Használhatjuk főzéshez is, de természetes állapotában a legízletesebb - például salátaöntetként. Csökkenti a koleszterinszintet, érvédő hatású, jelentős E-vitamin tartalma szerepet játszik az izmok megfelelő működésében, a szívbetegségek illetve a rák megelőzésében.

• Lenmagolaj
Kicsit kesernyés, vajra emlékeztető ízű, könnyen emészthető olaj. Soha ne vessük alá hőkezelésnek, mert annak hatására alkotórészeire bomlik le. A lenmag héjában különböző ásványi anyagok és ballasztanyagok találhatóak, ami miatt kedvezően hat a bélműködésre.
Alkalmas továbbá a rák, a szívbetegségek, gyulladásos megbetegedések kezelésére, meddőség megelőzésére, csökkenti a koleszterinszintet.
A lenmagolaj könnyen megromlik, ezért mindig ellenőrizzük a lejárati dátumot.

• Tökmagolaj
Sötétzöld színű, intenzív aromájú olaj. Gazdag fehérjékben és ásványi sókban, magas a linolsavtartalma. Aromája miatt főleg salátákhoz illik, de kiváló kocsonyás ételek és hideg előételek készítéséhez is. Könnyen emészthető, védi a prosztatát.

• Szezámolaj
Enyhe ízű, majdnem szagtalan olaj. Hidegen sajtolt, finomítatlan állapotban elsőrendű gyógyhatású szer. Szezamol nevű hatóanyaga antioxidánsként hat, ezért az olajok és a margarin eltarthatóságát javítják vele. Normalizálja a bélbaktériumok működését.

• Kukoricacsíraolaj
Édeskés ízű, aranysárga olaj. Gazdag A-, D- és E-vitaminokban, többszörösen telítetlen zsírsavakban, magas a foszfortartalma, nagyon könnyen emészthető. Jellegzetes, pikáns pattogatottkukorica-íze ideális salátaöntetek készítéséhez.
Sötét, hűvös helyen sokáig eltartható károsodás nélkül.

• Búzacsíraolaj
Aranybarna színű, jellegzetes, gabonára emlékeztető ízű és illatú olaj. 76%-ban telítetlen zsírsavat tartalmaz, gazdag B-, E- és K-vitaminokban, A- és D-provitaminban, ásványi anyagokban (kálium, foszfor, magnézium), valamint lecitint tartalmaz. Hatóanyagainak köszönhetően táplálkozásélettani szempontból az egyik legértékesebb olajnak számít.

• Földimogyoróolaj
Ízletes, nehezen oxidálódó olaj. Mivel a magasabb hőmérsékletet is jól tűri (210 °C-ig), ezért igen alkalmas főzésre, sütésre - különösen az ázsiai ételekkel harmonizál. Persze használható nyers ételekhez, salátákhoz, margarin készítéséhez is.

• Napraforgóolaj
Jellegzetes ízű, tömény olaj. Gazdag A-, D-, E-vitaminokban, magas a linolsavtartalma, ez teszi könnyen emészthetővé és igen értékessé. Alkalmas salátákhoz, sütéshez, főzéshez.

• Szójaolaj
Semleges ízű, magas fehérje-, lecitin- és linolsavtartalmú olaj. Tartalmaz még karotint és E-vitamint is. Hőkezelés nélkül ajánlott felhasználni sütéshez, főzéshez, salátákhoz.
Tanácsos sötét helyen tárolni, mert a benne lévő vas és réz könnyen oxidálódik, így az olaj színe megváltozhat.

• Olívaolaj
Világossárga vagy zöld színű, könnyen emészthető olaj. Csekélyebb mennyiségben tartalmaz ugyan többszörösen telítetlen zsírsavakat, azonban az első sajtolásból származó olívaolaj tartalmazza a legtöbb E-vitamint.
Legértékesebb fajtája az extraszűz olívaolaj, ami az olívabogyó első hideg préseléséből származik, és savszintje kisebb, mint 1%.
Felhasználása igen széleskörű: salátákhoz, tésztafélékhez, sütéshez, főzéshez kiváló, fűszerolajokat is ebből érdemes készíteni.
Előnyösen hat az érrendszeri megbetegedések, a trombózis és a magas vérnyomás megelőzésére, telítetlen zsírsavai megóvják az érrendszert a meszesedéstől, meggátolják a zsírok lerakódását az erekben. (forrás: Nők Lapja C@fe)

2005.03.18

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA

Legfrissebb magazinok