HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Sütemények, édességek > Meggyes fortélyok

t: 6883

Meggyes fortélyok

Rumos meggy – ahogy Pölöskén készítik

A szép, hibátlan meggyszemeket 3 dl-es üvegekbe töltjük. Minden üveg tetejére 10 dkg kristálycukrot és ½ dl rumot öntünk. (Nagyobb üveg esetén az összetevők mennyiségét változtatjuk.)

Az üvegeket azonnal lezárjuk, kamrába tesszük. 1-2 hét elteltével a cukor feloldódik a rumban. Télen legjobb krémízesítő, illetve díszítő gyümölcs, leve pedig a legfinomabb meggylikőrön is túltesz. (forrás: Magyar Rádió Online)

MEGGYES CSOKITORTA
Hozzávalók: 20 dkg étcsokoládé, 7 tojás, 10 dkg vaj, 20 dkg cukor, só, 8 dkg liszt, 1,5 tk. sütőpor, 20 dkg darált mandula, 50 dkg meggy és 5 dl meggylé (vagy 1 üveg meggybefőtt), 1 tasak vaníliás pudingpor, 2 tasak vaníliás cukor, 3 dkg mandulapehely, 5 dl tejszín, 1 tasak habfixáló, 1 ek. porcukor, 2 dkg tejcsokoládé.

Vízfürdőben 15 deka étcsokoládét megolvasztunk, majd hűlni hagyjuk. A vajat kikeverjük a cukorral, egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat, majd a sütőporral, a mandulával elvegyített lisztet és az olvasztott csokoládét is belekeverjük. A tojásfehérjéket csipetnyi sóval felverjük, a habot a tojáskrémbe forgatjuk. Margarinnal kikent 26 cm-es, kapcsos tortaformába simítjuk, és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük. Közben a pudingport 1 vaníliás cukorral 6 evőkanál meggylében csomómentesen elkeverjük. A maradék meggylevet felforraljuk, hozzáadjuk a feloldott pudingport, és kb. 1 percig főzzük, majd hűlni hagyjuk. A meggyet néhány szem kivételével a krémbe forgatjuk. A kihűlt tortalapot kanállal úgy vájjuk ki, hogy körben kb. 2 cm-es perem maradjon. A krémet a mélyedésbe töltjük, és hűlni hagyjuk. A mandulapelyhet aranybarnára pirítjuk, kihűtjük. A maradék étcsokoládét finomra lereszeljük. A tejszínt a habfixálóval és a maradék vaníliás cukorral kemény habbá verjük. A tortalap kivájt belsejét szétmorzsoljuk. 3 evőkanálnyit félreteszünk, a többit a reszelt csokoládéval együtt a tejszínhabba forgatjuk, a meggyes krémre halmozzuk. Körben megszórjuk a mandulapehellyel és egy kevés porcukorral. A tejcsokoládéból forgácsokat faragunk, a maradék morzsával és meggyel együtt a tortára szórjuk.

DUNA-HULLÁM
Hozzávalók a tésztához: 25 dkg margarin, 25 dkg cukor, 6 tojás, 25 dkg liszt, 1 tasak sütőpor, 6 ek. tej, 3 ek. kakaó, 3 ek. cukor, 50 dkg fejtett meggy, 2 tasak vaníliás cukor; a krémhez: 2 tasak vaníliás pudingpor, 4+2 ek. porcukor, 7,5 dl tej, 20 dkg vaj, a tetejére: csokoládémáz.

A margarint habosra keverjük a cukorral, egyenként hozzáadjuk a tojásokat, majd ha már sima, a sütőporral elkevert lisztet. A tészta felét egy kb. 30x40 cm-es, kizsírozott, liszttel meghintett tepsibe simítjuk. A másik felébe belekeverjük a kakaót, a cukrot és a tejet. Ezt ráöntjük a világos tésztára, kirakjuk a vaníliás cukorral megszórt meggyel és előmelegített sütőben megsütjük. Közben a 4 evőkanál porcukorral megédesített 7,5 deci tejben megfőzzük a pudingot. A puha vajat habosra keverjük 2 evőkanál porcukorral, és a hideg pudingot kanalanként belekeverjük, ettől lesz sima a krém. A kihűlt tésztára kenjük, bevonjuk csokoládémázzal.

MEGGYES NÁPOLYI
Hozzávalók: 3 tojás, 50 dkg cukor, 25 dkg margarin, 50 dkg darált keksz, 10 dkg mazsola, 50 dkg fejtett meggy, 20 dkg vagdalt dió, 1-2 dl rum, 2 ostyalap.

A tojásokat habosra keverjük a cukorral és gőz fölött sűrűre főzzük. A tűzről levéve hozzákeverjük a margarint. A kekszet összekeverjük a megmosott és lecsepegtetett mazsolával, a meggyel, a dióval és a rummal. A két masszát alaposan összekeverjük és 2 ostyalap közé töltjük.

MEGGYES GOMBÓC
Hozzávalók: 80 dkg krumpli, só, 10 dkg margarin, 20 dkg liszt, meggy, porcukor, őrölt fahéj, 10 dkg zsemlemorzsa, olaj.

A krumplit héjában megfőzzük, lehámozzuk, még melegen áttörjük. Csipetnyi sóval, a margarinnal és a liszttel összegyúrjuk. Ha ragad, lisztet adunk hozzá. Lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, egyforma, kb. 7x7 centis négyzetekre vágjuk, amelyek közepébe 2-3 szem meggyet teszünk, megszórjuk fahéjas porcukorral, gombócokat gyúrunk. Fazékban vizet forralunk, közben kevés margarinon vagy olajon megpirítjuk a zsemlemorzsát. A forró, lobogó vízben kifőzzük a gombócokat. Szűrőkanállal kiszedjük, beleforgatjuk a morzsába. Óvatosan összerázzuk, hogy egyenletesen aranyszínű legyen minden gombóc. Porcukorral meghintve - esetleg vaníliás pudinggal körítve - tálaljuk.

MEGGYES-JOGHURTOS FAGYLALTMUFFIN
Hozzávalók: 25 dkg meggy, 2 ek. cukor, 3 ek. meggylikőr, 2 tojássárgája, 15 dkg porcukor, 4,5 dl joghurt, 2,5 dl tejszín, 1 tasak vaníliás cukor, 12 db papír muffinforma.

A megmosott, kimagozott meggyet megszórjuk a cukorral, meglocsoljuk a likőrrel és kb. 1 órát állni hagyjuk. A tojássárgákat a porcukorral krémesre keverjük, belevegyítjük a joghurtot. A tejszínt a vaníliás cukorral kemény habbá verjük, lazán a joghurtos keverékbe forgatjuk. A kinyomkodott meggyet óvatosan a tejszínes masszához adjuk. A papírformákat muffinsütőbe ültetjük, elosztjuk benne a joghurtos-tejszínes gyümölcshabot, 4-5 órára mélyhűtőbe állítjuk. Citromos nápolyival kínáljuk.

MEGGYES MANNA
Hozzávalók: 70-90 dkg meggy/cseresznye (vagy 1 üveg befőtt vagy más gyümölcs), 2 dl tejszín, 2 dl joghurt, 2 dl tejföl, 20 dkg babapiskóta.

A babapiskótákat lerakjuk egy szögletes edény aljára (lehet lapjával is, fektetve is). Egyenletesen rászórjuk a meggyet/cseresznyét. A tejtermékeket egy tálban simára keverjük, ráöntjük a gyümölcsös piskóta tetejére, hogy mindenhol befedje. Cukrozni nem szükséges, de aki igényli, ízlése szerint édesítheti. Legalább 2-3 órára behűtjük. (forrás: Magyar Szó)


2005.07.12

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok