HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > FÉRFI > Italozó > Vermut

t: 1867

Vermut

A németben vermutnak nevezett ürmösborokat már időszámításunk előtt is készítettek az ókori görögök, a nagyüzemi termelésük azonban csak a 18. század végén indult meg Torinóban.

Az ürmös- és fűszerezett borokat a likőrborokhoz soroljuk. Ízesítésükhöz növényi eredetű droganyagokat és aromákat használnak, és csak úgynevezett sűrített musttal édesíthetők. A vákuumban történő párlással előállítható sűrített must 55-65 százalékos cukortartalmú, ami a hagyományos must cukortartalmának háromszorosa. A fűszerezett borok édesítéséhez cukorszirupot használnak. A likőrborok készítéséhez felhasznált legfontosabb fűszernövény az ürömfű. Kerülhet még a fűszerkeverékbe benedekfű, mustármag, angelikalevél, rebarbara, narancs-, citromhéj, majoránna, borsmenta, fodormenta, vanília, kamilla, fahéj, gyömbér, ánizs stb. A fűszerkivonat elkészítése után összeállítják a kész italt. A felhasznált jó minőségű alapbor cukor- és alkoholtartalmát a sűrített musttal vagy cukorsziruppal, illetve borpárlattal állítják be. Elvégzik az aromatizálást, derítik, szűrik az italt. Ezt követően legalább 6 hónapig érlelik, majd palackozzák.

A fűszerezett bor típusa és az üvegen található címke színe általában
összefügg:
- keserű (bitter, amaro) – arany-lila-fekete
- bianco (fehér, édes) – kék-sárga
- száraz (dry, francia) – zöld
- édes (sweet, olasz) – kék-piros

Az ital ízei akkor élvezhetők igazán ha 10–12 °C-ra hűtve fogyasztják!


(mindmegitta.hu)


2005.05.09

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok