HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > UTAZÁS > Magyarország > Eger - Barokk gyöngyszem

t: 2380

Eger - Barokk gyöngyszem

Eger Heves megye és az Egri főegyházmegye székhelye a Bükk-hegység déli lábánál. Európa Kultúrális Fővárosa. Különleges élmény - Eger - várossal megismerkedni, mivel a műemléki jelleg mellett a változatosság az érkező első benyomása. Eger jelentős részeit a városépítő püspökök irányítása és gazdagsága hozta létre, más területek pedig lassan, lépésről lépésre, sokszorosan átépítve épültek ki. A XVIII. század közepétől Egernek nagyszámú paraszti lakossága volt, amely a történelmi városmagon kívül, a hóstyákon lakott. (Rác - Cifra - Maklári - Hatvani)

Történelmi nevezetességek

EGRI VÁR
Az egri vár ma védett műemlék, melyben a Dobó István Vármúzeum működik. Az állandó kiállításokon bemutatjuk a vár történetét, föld alatti erődrendszerét, a középkori büntetési módokat és ezek eszközeit. A kőtárban megtekinthetők az elpusztult katedrálisok maradványai, a hősök termében az 1552-es várvédelmet irányító várkapitány, Dobó István márvány síremlékének fedőlapja.
A Panoptikum igényesen kialakított kiállítás. Az egri csillagok hősei (Dobó István, Vicuska...), és a 16. századi végvári élet jellegzetes szereplőinek élethű figurája tekinthető meg.

GÁRDONYI-HÁZ
Gárdonyi (Ziegler) Géza („egri remete”), szépírói munkásságának szentelte életét. A harmincéves írói jubileumának alkalmából 1912-ben átkeresztelték az író lakhelyéül szolgáló Takács utcát Gárdonyi Géza utcára. Az Emlékmúzeum 1952-ben nyitotta meg a kapuit, eredeti állapotában tekinthető meg az író dolgozó- és hálószobája.

DOBÓ TÉR
A Dobó tér, a régi városközpont, az egykori piactér. DOBÓ ISTVÁN szobra Stróbl Alajos (1907) alkotása a város egyik jelképe. A Dobó tér délnyugati sarkában áll a VÉGVÁRI VITÉZEK szoborkompozíció, Kisfaludi Stróbl Zsigmond (1968) alkotása.
MINORITA TEMPLOM
Az egri minoriták elsö temploma az Eger-patak partján állt. A kicsiny templomot azonban a hajdan bövizü patak erösen megrongálta, ezért vált szükségessé egy újnak az építése (1758-1773) a Dobó téren.

MINARET
14-szögletű, 40 m magas, 97 keskeny, magas lépcsőfokkal csigalépcső vezet a csúcsra.
A toronytörzs felső harmadában kovácsoltvas korláttal kerített erkély fut körbe.
A négy utca találkozásánál kialakult téren álló tornyot kovácsoltvas kerítés veszi körül.

FAZOLA HENRIK KAPUK
A Fazola Henrik által készített (1758 és 1761) címeres és szőlőfürtös kapukon (Megyeháza Kossuth Lajos utca 9.) a barokk és a rokokó stílusjegyek fedezhetők fel. A kapuk önmagukban is műalkotások.
Itt látható a SPORTMÚZEUM is.

LÍCEUM - ESZTERHÁZY KÁROLY FFŐISKOLA
Az Eszterházy téren található a későbarokk stílusban épült Líceum, melyet a XVIII. század végén egyetem céljából építtetett Eszterházy Károly gróf, ma Főiskola.
A Líceum első emeletén tekinthető meg a Főegyházmegyei Könyvtár , melynek mennyezetét a tridenti zsinatot ábrázoló freskó dísziti.
A Líceum tornyának tetején, a Csillagászati és Liceumtörténeti Múzeumban találhatjuk Eger szemét, a CAMERA OBSCURÁT. Ennek a tükrös szerkezetnek a működtetője bemutatja nekünk a belvárost felülnézetből. A torony teraszáról 53 méter magasból, a Specula Csillagvizsgálón át körbenézhetünk a város felett.
Múlt és jelen

BAZILIKA – FŐSZÉKESEGYHÁZ
ÉRSEKKERT

GÁRDONYI GÉZA SZINHÁZ
SZÉPASSZONY-VÖLGY

ÉRSEKI PALOTA
KISPRÉPOSTI PALOTA
NAGYPRÉPOSTI PALOTA
SZENR JÓZSEF PARK
STRANDFÜRDŐ (Török fürdő)
RÁC TEMPLOM
CISZTEREK TEMPLOMA
SZENT MIKLÓS GÖRÖGKELETI SZERB TEMPLOM
FÁJDALMAS ANYA BÚCSÚJÁRÓ HELYE

ANGOLKISASSZONY
MEGYEHÁZA
BUTTLER-HÁZ

Egri kiállítások
Szeretik Egert az egyetemisták
Magyarország Műemlékjegyzéke - Heves megye
Bükk térképek

Bartha Kata
Eger

2012.03.27

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok