HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > UTAZÁS > Magyarország > Megérkeztek Afrikából a Fekete gólyák a Gemenci erdőbe

t: 4785

Megérkeztek Afrikából a Fekete gólyák a Gemenci erdőbe

Megérkeztek Afrikából a fekete gólyák a Gemenci erdőbe. A Gemenc Zrt. szakemberei számos ismert pár megérkezését észleltek. A március közepén érkező fokozottan védett madarak a Sió csatorna torkolata és a déli országhatár közötti, Duna-menti védett erdőterületen fészkelnek kora tavasztól késő őszig.
Tipikus fészkelő helyei

Hazánkban fokozattan védett faj.
A fekete gólya (Ciconia nigra) a gólyaalakúak (Ciconiiformes) rendjébe, ezen belül a gólyafélék (Ciconiidae) családjába tartozó faj. Fehér alsótestét kivéve fekete, aranyló zöld, a csőre és a lába bíbor és rézvörös . A tojó valamivel fakóbb és kisebb termetű. Teljes hossza 97 cm, tehát elmarad fehér rokonától. Szárnyai keskenyebbek, szárnyfesztávolsága 190 cm.Hazai állománya 150 pár. 2-5 fehéres tojása egyenként kb. 64 mm hosszú. A kotlási idő 30-35 nap. Több halat fog, mint a fehér gólya, emellett vízirovarokat, békákat és gőtéket is fogyaszt.

Életmódja
Elsősorban a vizes élőhelyek közelében elterülő erdőket kedveli. Fontos számára a háborítatlanság, az ember jelenlétét nem szereti. Élőhelyét elsősorban a fakitermelés veszélyezteti, hiszen a fészkét akkor is elhagyja, ha a közelben kivágják a fákat.

Sekély vízben kutat élelem után, előszeretettel vadászik kisebb gerincesekre, vízirovarokra. Olykor a fészkelőhelye közelében elterülő mezőgazdasági területen egerészik gémekkel, fehér gólyákkal egy csapatban.

Augusztusban ártereken, holtágakban gyülekezik, sokszor a gémekkel alkot egy csapatot. Közép- és Dél-Afrikában telel ki, majd április elejére érkezik vissza Európába.
A fekete gólya megjelenése
Fekete Gólya Ház

Bartha Kata

2011.03.26

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Fekete gólya
Fekete gólya
Fekete Gólya - Fotó Scheffer János
Fekete Gólya - Fotó Scheffer János
Fekete gólya
Fekete gólya
Fekete gólya
Fekete gólya

Legfrissebb magazinok