HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > FÉRFI > Technika - Tudomány > HungaroMars 2008 - Magyarok a Marson?

t: 1257

HungaroMars 2008 - Magyarok a Marson?

Egy hete dolgozik magyar legénység az emberes Mars-expedíció marsfelszíni munkáját előkészítő bázison az amerikai Utah államban. A Mars Society "MarsDirect" néven dolgozta ki egy marsutazás tervét, melyben a marsbéli lakóegység szolgálna egyben odaúton űrhajóként is.

Ezt a lakóegységet építették fel 2002-ben a utahi vörös homokkőből álló lepusztult „marsbéli badland" területen. A „HungaroMars 2008" program keretében dolgozó magyar legénység most azt teszteli, hogyan képesek együtt élni, dolgozni és kutatni a Mars-expedíció résztvevői.

A szimuláció ideje alatt csak szkafanderben hagyhatják el a lakóegységet, és nekik kell fenntartani a bázis működését a vízvezetékszereléstől az üvegház gondozásán át az áramszolgáltatás fenntartásáig. A tudományos munka geológiai, biológiai, mérnöki kísérletekből áll. A legénység teszteli a Pécsi Tudományegyetemen épített Husar-2d rovert (marskutó kisautót). Már egy hete közvetít adatokat az ELTE szakemberei által megtervezett meteorológiai állomás is.

A kísérletek egyik különlegessége, hogy a ennek műszereit Budapestről távirányítással is újra lehet programozni. A tudományos programon kívül több film is forog a helyszínen: egy kísérleti és egy ismeretterjesztő dokumentumfilm. Ez az első, csak magyarokból álló legénység a kísérleti marsbázison.


ma.hu

2008.04.23

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok