HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZIN > KONYHA > Miből mit főzhetünk?

A burgonya az egyik legfontosabb táplálékunk. Lehet pommes frites, burgonyapüré, petrezselymes vagy rakott krumpli. Sajttal, sonkával, kolbásszal, tejföllel vagy túróval - az igazi krumpli-mániásoknak mindegy.
Az egyik legolcsóbb, legegyszerűbben termeszthető illetve beszerezhető, ugyanakkor igen egészséges zöldségünk. Elődeink még reggel-délben-este ették, karéj kenyérrel, néhány katona szalonnával.
A padlizsán őse Délkelet-Ázsiából és Afrika trópusi vidékeiről származik. Ebből nemesedett ki a ma is ismeretes fajta. A Földközi-tenger térségében már a 17. század óta termesztik. Hozzánk török közvetítéssel került, innen származik a törökparadicsom elnevezés.
Könnyen elkészíthető, nyári és finom. Mi más lehetne, mint a lecsó? De vannak fogások, amelyekkel e hagyományos eledelt is megbolondíthatjuk, némi fortéllyal újjá varázsolhatjuk.
Isteni ebéd, vagy könnyű vacsora egy nyáresti partira!...Fura párosítás: dinnye tésztával... Ne hagyd ki, ilyesmit most kell csinálni - amíg finom, friss, magyar gyümölcs van hozzá a boltokban...Fejedelmi étel, igazi kényeztetés!
Manapság mintha kiment volna a divatból a hagyma. Pedig az egyik legolcsóbb, legegyszerűbben termeszthető illetve beszerezhető, ugyanakkor igen egészséges zöldségünk.
Sárga színbe borultak a zöldségespultok: a sárgadinnyéből különleges krémleveseket, gyümölcssalátákat és egzotikus parfékat készíthetünk a nyári napokra. A tálalással sem kell sokat bajlódnunk, hiszen ott a félbevágott sárgadinnye.
Piros, mint a szerelem, édes, mint a bűn: Aki nem hagyja, hogy az isteni gyümölcs mennyei aromája elcsavarja a fejét, az lemarad a nyár egyik legizgalmasabb ízéről.
Javában tombol a nyár. A kánikulában semmire sem vágyik jobban az ember, mint valami könnyű, hűsítő finomságra. Mi is lehet frissítőbb ilyenkor, mint egy finom, lédús gyümölcs? A különféle gyümölcsöket azonban könnyen még ízletesebbé tehetjük néhány egyszerű trükkel. Segítségül álljon itt egy-két gyümölcsös finomság receptje!
A zsenge karalábé akár önmagában, nyersen elropogtatva is nagyon finom, de petrezselyemmel társulva igazi álompárt alkotnak.
Az ötlet korántsem új keletű. Már a régi rómaiak felismerték, hogy az üde, színes virágszirmok csak fokozzák a földi gyönyörök iránti vágyat. Később az ínyencnek számító francia konyhaművészetben is megjelentek az ehető virágok.
Már május közepét tapossuk, és rettenetesen ki vagyunk éhezve a friss, roppanós, vitamindús, színes gyümölcsökre. Teljes az élvezet akkor is, ha csak önmagukban szemezgetünk belőlük, de azért van egy-két tuti megoldás arra, miként csináljunk belőlük desszertet vagy másféle ételt.
Megjelentek már a primőrök, napról napra színesebb a piacok kínálata. Válogassunk belőlük!
A töltött szőlőlevél a késő tavasz és csakis a késő tavasz különleges fogása, mert amikor már megpermetezik, a leveleket nem használhatjuk fel. Most próbáljuk ki tehát, a megszokottól akár kissé eltérően - hidegen is.
Bár egyre szélesebb körben használják, a sóskafélék családjába tartozó rebarbara sokak számára ismeretlen zöldség. Levele mérgező, de zöld vagy rózsaszín szárából levest, szószokat, süteményeket és kompótot készíthetünk.

Első Előző Következő Utolsó