HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > ÉLETMÓD > Táplálkozás > Vitaminpótlás okosan

t: 1549

Vitaminpótlás okosan

Egy szabályt azonban sohasem szabad szem elől téveszteni: Nem csak az fontos, hogy annyi milligrammot fogyasztunk-e, amennyi a nagy könyvben meg van írva.


A lényeg az, hogy valóban felvehető formában és kombinációban kerüljön a szervezetbe a hiányzó vitamin vagy nyomelem. A legújabb fejlesztésű multivitamin-készítmények kiegyensúlyozott formában, a szervezet szükségleteinek megfelelően tartalmaznak minden fontos vitamint és ásványi anyagot. Ilyen készítménynél az adagolásra sem kell kifejezetten ügyelnünk: naponta mindössze egy darab biztosít minden fontos anyagot.

Pörgesd fel szervezeted!

Nagy-Britanniában dolgozó középvezetők körében végzett felmérés szerint a vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemet tartalmazó készítmények fogyasztása egyértelműen pozitív hatással volt a kísérletben részt vevők munkateljesítményére, fizikai teljesítőképességére és szellemi teherbírására. A hatások fokozottan jelentkeznek akkor, ha a táplálkozás amúgy vitaminokban és nyomelemekben szegény. Magyarországon jelenleg az átlagos bevitel ezekből a tápanyagokból a szükséglet negyven és nyolcvan százaléka között mozog, ami még messze elmarad a kívánatostól. Aki úgy érzi, munkája, időbeosztása vagy szokásai miatt táplálkozása nem a lehető legegészségesebb, szervezete érdekében pótolja a hiányzó vitaminokat és ásványi anyagokat!

Miből mennyi kell?

A mai napig vitatéma a szakértők között, hogy melyik vitaminból mennyire van szükségünk. Hol megadózisokat javasolnak, máskor ennek az ellenkezőjét. Ráadásul az egyes nemzetek előírásai is különböznek egymástól. Az aktuális normákat összehasonlítva például a C-vitaminból a franciák napi 80 mg-ot, a németek 75 mg-ot, az amerikaiak 60 mg-ot, a britek mindössze 30 mg-ot javasolnak.


Védjük a vitaminokat is!

Szervezetünk számára a vitaminok fontos, erőt adó anyagok. Óvatosan kell „kezelni” őket, mert igencsak érzékenyek.A vitaminok legfőbb ellensége, a levegő, a fény, a víz, a hő.

Főzés közben például több mint 50 százalékuk elvész, a főzővízbe kerül. Érdemes hát megfontolni az alábbi tanácsokat:
• A zöldséget és a salátát csak röviddel az elkészítés előtt mossuk meg és vágjuk apróra! Ne hagyjuk a vízben!
• A felaprított nyersanyagokat locsoljuk meg némi citromlével! Ez a trükk segít megőrizni a vitaminokat, és megakadályozza a káros anyagok, például a nitrosamin képződését.
• A legkíméletesebb eljárás, ha a zöldségeket, a halat, a burgonyát gőzben puhíthatjuk. Ehhez használhatunk gyorsfőző edényt, sütőzacskót, wok-ot.
• A zöldségeket csak kevés vízben főzzük, de ne puhára, hanem roppanósra!

(forrás: www.harmonet.hu)


2006.01.19

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA

Legfrissebb magazinok