HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > ÉLETMÓD > Táplálkozás > Téli óvétkezés

t: 1698

Téli óvétkezés

Télen jobban kívánjuk a laktató, nehéz ételeket, a zsíros falatokból szeretnénk magunka szívni mindazt az energiát, amire ilyen zimankóban szükségünk van. Az emberes étkek „nyelésének” még egy oka van: növelik az úszógumit, mely amellett, hogy súlyos teher, hasznos, hiszen melegít. Ha fázol, máshogy is befűthetsz: zsírpárnák helyett válaszd a mozgást vagy a nagy csésze forró teát! Az egészséges táplálkozás elriasztja a kórokozókat. Nézd, így kell ezt csinálni! Naponta egyél zöldséget, gyümölcsöt, teljes őrlésű pékárut, gabonaterméket, sovány húsokat, tejtermékeket, hetente halat, száraz hüvelyeseket, olajos magvakat, 3-4 darab tojást.

A C-vitamintól sokkal energikusabb és a bacikkal szemben ellenállóbb leszel. Egy felnőtt napi C-vitamin szükséglete 60 mg. Csak jól járhatsz, ha ezt a mennyiséget elfogyasztod. Vigyázz, mert hő hatására szökik a C-vitamin! Ha lehet, akkor nyersen ropogtass paprikát, káposztát, karalábét, készíts ezekből a finom zöldekből salátát. Télen a légúti fertőzések nagyon „aktívak”, a citrusfélék viszont remekül fertőtlenítenek, a betegségek megelőzésében és kúrálásában is nagy hasznukat veszed. Mindig legyen otthon egy kis narancs, citrom, mandarin, grapefruit. Csemegézz belőlük bőszen!

A „három K” a legjobb fegyver a bacikkal szembeni harcban. A titokzatos fedőnév alatt értsd: kivi, kelbimbó, karfiol. A kivi finom, picit fanyar, ám szeretni való csemege, a kelbimbó isteni köret vagy leveszöldség, a karfiol picit párolva, prézliben megforgatva, tejföllel nyakon öntve fenséges fogás. Ha a zöldségek mellé kívánnál egy kis húst is, a soványabbikból készíts ebédet. Sütőben, alufóliában, sütőzacskóban, teflonedényben kevés zsiradékkal süsd vagy párold meg. Naponta ötször, kicsi adagokat, tízóraira és uzsonnára gyümölcsöket egyél! A gyakori „csipegetés” nem jelenti azt, hogy egész nap enned kell! A téli, borongós napokon sokszor finom falatokkal vidítjuk magunkat, egy-két étel tényleg remek örömforrás. A csokoládé, banán és a szénhidrátban dús finomságok hatására boldogsághormon termelődik. Csak óvatosan ezekkel a nassokkal!

A C-vitamin mellett szervezetednek a „nagy védekezéshez” szüksége van még megfelelő mennyiségű A- és E-vitaminra is. Az A-vitamin „remek harcos”, ráadásul szépít: segíti a bőrsejtek megújulását, lassítja a ráncképződést. Az E-vitaminnal karöltve bőröd legjobb őre: megőrzi annak nedvességtartalmát, véd a káros ultraibolya sugaraktól. A hideg szél ilyen tökéletes védvonallal szemben tehetetlen, nem tudja bőrödet csúnyán kiszárítani. A-vitamin forrás: tejtermékek, húsfélék, tojás. E-vitamint tartalmaznak: olajos magvak, száraz hüvelyesek, növényi olajok. Érdemes magas víztartalmú zöldségeket és gyümölcsöket ropogtatnod és sok-sok folyadékot innod télen is. Napi 1,5-2 liter folyadékot guríts le a torkodon! Forrás: Táplálkozás és Tudomány VII. évfolyam 1. szám, 2006. január

(forrás: www.online.rtlklub.hu)


2006.01.10

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Naponta egyél zöldséget, gyümölcsöt, teljes őrlésű pékárut, gabonaterméket, sovány húsokat, tejtermékeket, hetente halat, száraz hüvelyeseket, olajos magvakat, 3-4 darab tojást.
Naponta egyél zöldséget, gyümölcsöt, teljes őrlésű pékárut, gabonaterméket, sovány húsokat, tejtermékeket, hetente halat, száraz hüvelyeseket, olajos magvakat, 3-4 darab tojást.
Ha lehet, akkor nyersen ropogtass paprikát, káposztát, karalábét, készíts ezekből a finom zöldekből salátát.
Ha lehet, akkor nyersen ropogtass paprikát, káposztát, karalábét, készíts ezekből a finom zöldekből salátát.
A „három K” a legjobb fegyver a bacikkal szembeni harcban. A titokzatos fedőnév alatt értsd: kivi, kelbimbó, karfiol.
A „három K” a legjobb fegyver a bacikkal szembeni harcban. A titokzatos fedőnév alatt értsd: kivi, kelbimbó, karfiol.
A-vitamin forrás: tejtermékek, húsfélék, tojás. E-vitamint tartalmaznak: olajos magvak, száraz hüvelyesek, növényi olajok.
A-vitamin forrás: tejtermékek, húsfélék, tojás. E-vitamint tartalmaznak: olajos magvak, száraz hüvelyesek, növényi olajok.

Legfrissebb magazinok