HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > ÉLETMÓD > Fitness > Hat a hal

t: 2313

Hat a hal

Az erek beszűkülhetnek, vesztenek rugalmasságukból, a vérnyomás pedig elkezd emelkedni. Az ilyen problémákat két oldalról kell egyszerre támadni: többet kell felállnod a székből és aktivizálnod magad: a legjobb a gyakori gyaloglótréning vagy kocogás. A másik egyes étkekből többet enni – ez a jó hír -, másokból viszont kevesebbet: a sok lisztalapú étel, a cukor, a sült krumpli vagy a csoki legfeljebb lelki problémák idején tűnnek jóbarátnak, amúgy ők a szíved legádázabb ellenségei.

Amennyire könnyű ráállni a koleszterincsökkentő tablettára, annyira egyszerű a rémült fogyózás helyett bizonyos ételekből egyszerűen többet enni. Az élénk színű zöldségek és gyümölcsök, a szójában található fehérje, a zabpehely és a zabkorpa egészséges párosa, egyes olajos magvak és nem utolsó sorban a többszörösen telítetlen zsírokban gazdag halhús együttesen fogja megtenni a maga dolgát a testedben.

A legértékesebb halfajták

Egyes halfajtákat kiemelten kezelnek a dietetikus társaságok, mint olyan csodaételeket, melyek ha együtt szerepelnek az étrendben a fent említett többi táplálékkal, szinte ugyanolyan koleszterincsökkentő hatással bírnak, mint a legjobb gyógyszerek! Ez pedig jó hír a fejlett országok számára, ahol szinte minden második embert fenyeget a magas koleszterinszint következtében kialakuló szívbetegség…

A halolaj vagy zsíros halhús kifejezés ne tűnjön ijesztőnek. A halhúsok világranglistáját a lazac, a tonhal, a szardínia, a makréla, a pisztráng és a hering vezeti, melyek mind nagy mennyiségben tartalmaznak ún. omega-3 zsírsavakat, melyek a legfontosabbak a szív egészségének a megőrzésében. Az omega-3 zsírsavak akár 25-30%-ban csökkentik a triglicerid szintet is a vérben, a konkrét működési mechanizmusuk azonban még ismeretlen. Az egyértelműen bizonyított azonban, hogy e zsírsavak jelentősen lelassítják az érfalak beszűkülését, és az egész szervezetben általánosan csökkentik a gyulladásos folyamatokat.

Egy szelet grillezett lazac steak jótékony hatása legalább 4 napig kimutatható a vérben, tehát heti egy, legfeljebb két alkalommal elegendő a fenti halakból ízletes ételt készíteni. Egy szelet hal 15 perc alatt puhára sül a sütőben egy evőkanál olívaolajjal, finom fűszerekkel megbolondítva alufóliába burkolva! Nincs is ennél gyorsabb vacsora!

Ha ki nem állhatod a halat…

Előfordulhat, hogy ki nem állhatod a halat… Mindenképp adj esélyt a hidegtengeri halfajtáknak is, melyek íze jelentősen eltér a nálunk elterjedt tavi pontyétól vagy fogasétól! A rószaszín lazac íze, vagy a csodálatos, tűzpiros húsú tonhal ízvilága különleges gasztronómiai élményt nyújt! Ha ezek után is nemet mondasz a halra, akkor mindig legyen otthon halolajkapszula, dió és lenmagolaj: az ő segítségükre mindenképpen szükséged lesz koleszterinszinted kordában tartásához, érrendszered egészségének megőrzésében! Mindig emlékezz azonban, hogy kizárólag a helyes étrend még nem véd meg mindentől százszázalékban! Ahhoz rendszeres mozgásra is szükség van!

(forrás: www.fitnet.hu)

2006.01.09

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA

Legfrissebb magazinok