Az MNB devizaárfolyamai
EUR: 306,76 USD: 222
HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > ÉLETMÓD > Táplálkozás > Csodatévő ételek - Mit egyen, hogy szép legyen?

t: 7727

Csodatévő ételek - Mit egyen, hogy szép legyen?

Az ókori orvostudomány atyja, Hippokratész helyesen mondta: a legjobb orvosság az étel. A változatos, kiegyensúlyozott táplálkozás és a rendszeres mozgás egészségünk biztosítéka. Ha e kettőre kellőképpen odafigyelünk, az olyan betegségek kialakulásának veszélyét is csökkenthetjük, mint a rák, a keringési problémák, a cukorbetegség vagy a csontritkulás.
Mielőtt azonban a piacra sietnénk, felmerül a kérdés: melyik étel kinek jó? A legelső lépés tehát, hogy megismerjük önmagunkat, figyelembe véve életritmusunkat, életmódunkat. A második lépés, hogy elfogadjuk: varázsételek nincsenek, tehát nem egyetlen tányér salátától kell várnunk a megváltást, hanem folyamatos, rendszeres táplálkozással érhetjük el azt, hogy a szervezetünk feltöltődjön energiával.
Egy héten keresztül jegyezze fel egy füzetbe, hogy mit és mikor eszik. Ezeknek a jegyzeteknek a segítségével könnyebb lesz meghatározni táplálkozási profilját: inkább édeset vagy sósat eszik, rendszeresen étkezik vagy összevissza csipeget… Mindez támpontot adhat ahhoz, hogyan teheti kiegyensúlyozottá a táplálkozását.

Kalóriafogyasztás
Az elfogyasztott ételek kalóriamennyiségét mindennap adja össze. Így megtudja, átlagosan hány kalória jut a szervezetébe. Egy egészséges, felnőtt nő átlagos kalóriaszükséglete 1900–2100 kcal, míg a férfiaké 2500–2800 kcal naponta. Nem igaz, hogy ha kevesebbet eszünk, többet fogyunk! Sokkal inkább az számít, hogy milyen táplálékot veszünk magunkhoz.

Kiegyensúlyozott táplálkozás
Életünkből 15 évet töltünk a terített asztal mellett. Nem mindegy, hogy e hosszú idő alatt mi minden kerül rá, illetve a szervezetünkbe. A kiegyensúlyozott táplálkozást nem étkezésenként kell megvalósítanunk, hanem egy héten belül. Vagyis nem kell feltétlenül mindenféle tápanyagnak szerepelnie egy vacsorában, de fontos, hogy hét nap leforgása alatt mindenből jusson a szervezetünkbe. Nem kell tehát pánikba esnünk, ha a reggeli nem „teljes értékű”, majd később bepótoljuk. És nem érdemes – sőt erősen ellenjavallott – kihagyni egy ebédet a mérlegre való tekintettel, hiszen úgyis nassolunk majd helyette… ami már szinte egyenes út az összevissza táplálkozáshoz

Számoljon 5-ig!
A friss zöldség és gyümölcs a legfontosabb. Naponta (vagyis az összes étkezésre elosztva) legalább ötöt meg kell enni e két kategóriából. Önnek megvan az öt?
– Több mint öt? Gratulálunk! Csak így tovább!
– Kevesebb mint öt? Ne essen kétségbe. Már reggel készítsen a fejében tervet arra, hogy mikor milyen zöldséget és gyümölcsöt fog enni. Fogyassza inkább nyersen (a főzés alatt ugyanis vitaminok mennek kárba) és hámozatlanul (a vitaminok a héjban koncentrálódnak). Az almának a héja például ötször annyi vitamint tartalmaz, mint a húsa.

Koffeinstop!
Téves információ, hogy a koffein élénkít. Inkább izgat, felgyorsít. De napi két csésze kávénál több már káros lehet, hiszen roncsolja sejtjeinket: jön az idegesség és a függőség.

Mikor mit együnk?
Az étel gyógyszer. Sok apró nyavalyát orvosolhatunk, ha némileg változtatunk táplálkozási szokásainkon, illetve beillesztünk egy-egy ételt mindennapi étrendünkbe.

Alvás
Ha alvásproblémája van, alkalmazza az ókori egyiptomiak praktikáit. Már ők is tudták ugyanis, hogy a hagyma megkönnyíti az elalvást a benne lévő természetes nyugtatónak köszönhetően.

Bőr
A bársonyos, hamvas, hibátlan bőr érdekében fogyasszon olyan gyümölcsöket, amelyeknek magas a C-vitamin (kivi, papaya, eper, narancs) és az A-vitamin (sárgabarack, dinnye, cseresznye) tartalmuk. Az A-vitamin segíti a bőr tisztulását és a hegesedést, míg a C-vitamin élettel tölti meg a bőrt.

Emlékezet
Aki feledékeny, érdemes belevágnia egy cinkkúrába. Ez azt jelenti, hogy a tányérjában rendszeresen szerepelnie kell kagylónak, kemény sajtoknak, szárnyasmájnak. A cink pedig nemcsak a memóriát hozza rendbe, hanem ráadásul élesíti az ízlelést is, mind a szájban, mind az agyban. A dió, a mogyoró, a repceolaj és a zsíros halak is serkentik az emlékezőképességet. Kerülendő viszont a margarin, a napraforgó-, kukorica- és szőlőmagolaj.

Éberség
Ahhoz, hogy agyunk tökéletesen működjön, elsősorban fehérjékre van szükségünk. Együnk tehát sok halat, tenger gyümölcseit, szárnyast, gabonát és hüvelyeseket.

Fáradtság
A fokozott fáradtságérzetért gyakran a jód a felelős. Mivel elég kevés táplálékban található meg, érdemes fokozott figyelmet fordítanunk rá. Használjunk jódozott sót, valamint fogyasszunk több tengeri halat, rákot, kagylót.

Fejfájás
A fejgörcsök ritkábban jelentkeznek, ha sok zsírosabb halfélét fogyasztunk, hála a bennük lévő zsírsavnak. A fájdalmat megszünteti a friss gyömbér, amely e jótékony hatása mellett afrodiziákumnak sem utolsó.

Felfúvódás
Elege van abból, hogy az étkezések után azt érzi, hasa felfúvódik? Kerülje a nehezebben emészthető ételeket (sajtok, retek, tej, káposzta, olajban sült ételek, fagylalt…), és használjon minél több friss zöldfűszert és fokhagymát az ételekbe. Ezek segítenek a problémán.

Fog
A szép és erős fogak érdekében fogyasszon sok tejterméket, hiszen ezek fehérjetartalma a nyálból egy védőanyagot választ ki a fogakra. A béta-karotin is igen fontos fogainknak, amely elsősorban a répában és a sütőtökben található meg.

Fogszuvasodás
A fogakat leginkább a fluor védelmezi. A baktériumok ellen véd, valamint remineralizálja a fogzománcot. Fluort a teában találunk, 3 csésze fedezi a napi szükségletet.

Haj
– Ha erősebb hajat szeretne, válassza az aminosavakat tartalmazó fehérjéket, vagyis egyen sok húst, halat, szóját és tojást. Fontos a vas is (kagyló, hurka, lencse) és a cink (tojássárgája, tenger gyümölcsei).
– Ha azt szeretné, hogy a haja gyorsabban nőjön, a B-vitaminokra kell koncentrálnia: ezek gyorsítják a haj növekedését. B-vitamint nagy mennyiségben a sörélesztő, a búzacsíra és a belsőségek tartalmaznak.

Hát
Hátfájás ellen vizet kell inni. Mégpedig szénsavmentes, kalciumban és magnéziumban dús ásványvizet. Így a stressz okozta ásványianyag-hiányt pótoljuk, az izmok ellazulnak, és csökken a hátfájás.

Izomzat
Az izomfájás, izomláz enyhítése érdekében fogyasszon szárnyasfélét, tojást, citromot, olívaolajat. Ezek meggátolják az izom savtermelését.

Látás
Egyen áfonyát és sárgarépát, vagyis olyan ételeket, amelyek sok A-vitamint tartalmaznak. Ilyenek még a sárgabarack, a fekete ribizli és a sütőtök is, amelyek kiváló antioxidánsok is. A kukorica-brokkoli párosítás is ajánlott, ezekben ugyanis sok a lutein, amely szintén erősíti a látást. A fáradt szemekre kiváló a magnézium, amelyet elsősorban az aszalt gyümölcsökben, a hüvelyesekben, a teljes kiőrlésű kenyerekben, a citrusfélékben és az almában találunk. A szemnek sok E-vitaminra is szüksége van (mangó, gabonafélék, gomba), hogy ne sérüljön az erős fényben.

Máj
A máj megfelelő működését a citromos víz segíti leginkább. Éhgyomorra egy teáskanál olívaolaj pedig bizonyára megszünteti a májpanaszokat. Ha teheti, ásványvízből válassza a magasabb kéntartalmúakat. Kén egyébként a káposztában, póréhagymában és a fokhagymában is jócskán található.

Napérzékenység
A szép bőrt és az egyenletes barnulást a bétakarotin biztosítja, ehhez sok sárgarépát, paradicsomot kell ennünk, és minden olyan zöldségfélét, aminek narancssárga a színe. A fokhagyma, a spárga és a tojássárgája a nap kártékony hatása ellen védenek. A brokkoli, a káposzta és a savanyú káposzta elősegíti a bőr regenerálódását.

Ráncok
Az öregedés ellen is küzdhetünk ételekkel. Az antioxidánsokkal látványosan harcolhatunk a ráncok ellen. Az egzotikus gyümölcsök például rengeteg antioxidánst tartalmaznak, hiszen maguknak is védekezniük kell a fokozott napfény ellen. Az egzotikus gyümölcsök mellett a fokhagymában, a brokkoliban, a répában, az avokádóban, a zöldfűszerekben, a vörösborban és a teában is sok antioxidáns van.

Stressz
A legjobb természetes stresszoldó a magnézium. A mandula, dió, füge és datolya igen nagy mennyiséget tartalmaz. Ugyanakkor tanácsos lemondani a kóláról, a teáról és a kávéról, mivel ezek meggyorsítják a szívverést és a vérnyomást.

Szív
– A mértékkel fogyasztott bor (max. 2 pohár naponta) segíti a szívet. A sok káliumot, kalciumot és magnéziumot tartalmazó dió csökkenti a koleszterinszintet, jótékonyan hat az erekre. Ha naponta öt diót megeszünk – az étrendünkön mit sem változtatva –, mérhetően csökken a vérnyomás és a koleszterinszint.

Vizesedés
Ha a szervezete nehezen üríti a vizet, lába, térde, keze vizesedik, egyen több vízhajtó hatású növényt. Ilyen a spárga, az articsóka, a fekete ribizli, a zeller és a petrezselyem. A bennük lévő kálium segíti a víz kiválasztását. A sárgabarack, a lencse, a banán és az aszalt gyümölcsök is segítenek a vizesedés meggátolásában.

10 tévhit a táplálkozásról
Annyi mindent hallunk és olvasunk a táplálkozásról, hogy egyre nehezebb eligazodni közöttük. A sok helytálló információ között azonban vannak hamisak is.

1. A „cukor hozzáadása nélkül” felirat azt jelent, hogy kevesebb cukor van benne
Hamis!
A gyümölcslén a „cukor hozzáadása nélkül” felirat nem feltétlenül jelenti azt, hogy kevesebb cukor van benne, mint egy másik italban. A lényeg a gyümölcslé cukortartalma. Minél alacsonyabb az érték, annál kevesebb benne a cukor, ez viszont valódi gyümölcscukor.

2. A mélyhűtött zöldségek kevesebb vitamint tartalmaznak, mint a frissek
Hamis!
A mirelit zöldségfélék nem tartalmaznak kevesebb vitamint, sőt előfordulhat, hogy több vitamin van bennük, mint a friss zöldségekben. A fény és a – néha túl hosszú – tárolás hatására sokkal több vitamin kárba veszhet, mint a fagyasztás által.

3. A hal mindig soványabb, mint a hús
Hamis!
Egyes halak (makréla, szardínia) több zsiradékot tartalmaznak, mint egyes borjúhúsok, szárnyasok. De az úgynevezett zsíros halak (harcsa, szardínia, lazac) gazdagok Omega-3 zsírsavban, amely jótékonyan hat a szív- és érrendszerre, így fogyasztásuk fontos és javasolt.

4. A 10%-os joghurt soványabb, mint a 20%-os túró
Hamis!
A joghurt esetében csalóka a felirat: „csak 10% zsírtartalom”. A zsírtartalmat ugyanis a szárazanyag-tartalomhoz mérik, ennek értelmében pedig a 10%-os joghurt zsírosabb, mint a 20%-os túró.

5. A spenótban sok a vas
Hamis!
A spenótban tényleg van vas (2,7 mg/100 g), de ezt a fajtát a szervezet nehezen tudja hasznosítani. Viszont magas a spenót antioxidáns-tartalma (A-, E-, C-vitamin). Arról nem is beszélve, hogy a spenót az egyik legdiétásabb zöldség, hiszen rendkívül alacsony a kalóriatartalma.

6. Az ananász fogyaszt
Hamis!
Ez a széles körben elterjedt nézet hamis. Az ananász valóban tartalmaz zsírbontó enzimet, csakhogy nem a gyümölcs maga, hanem a szára.

7. A só nélküli táplálkozás fogyaszt
Hamis!
A só vizet köt meg a szervezetben, így igaz, hogy a só elhagyásával vizet vesztünk, de nem zsírt. Nem kell elhagynunk a sót az étkezésekből, egyszerűen csak módjával kell használnunk. A túlzott sófogyasztás vizet köt meg, magas vérnyomást okoz, valamint fokozza az éhségérzetet.

8. Zsírszegény, könnyű és light: mind ugyanazt jelenti
Hamis!
A könnyű és a light kifejezések szabadon használhatók, tehát nem kell semmiféle szabályrendszernek megfelelniük azoknak a termékeknek, amelyekre ráírják. A „zsírszegény” termékeken viszont fel kell tüntetnie a gyártónak a csökkentett százalékos értéket. Nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy vannak olyan zsírszegény termékek, amelyek – a csökkentett érték ellenére is – magas kalóriatartalmúak, mint például a chipsfélék.

9. Cukor nélkül, édesítőszerrel – vagyis nincs benne kalória
Hamis!
A „cukor nélkül” felirat azt jelenti az élelmiszereken, hogy cukor hozzáadása nélkül készült, ami viszont nem jelenti azt, hogy a termékben magában nincs cukor, hiszen az alapanyag már eleve tartalmazhat cukrot. Az édesítők (aszpartam, szacharin) 300-400-szor édesebbek, mint a cukor, és bár tartalmaznak kalóriát, mivel keveset használunk belőlük, elenyésző kalóriát juttatnak a szervezetünkbe.

10. Az olívaolaj kalóriaszegényebb, mint más olajok
Hamis!
Az olajok ugyanannyi kalóriát (90 kcal/10 g) tartalmaznak, de tápértékük különböző a felhasznált magok vagy gyümölcsök fajtájától függően. A szója-, repce-, dió- és búzacsíraolaj tartalmaz például F-vitamint, így ezek a legjobbak egészségünk szempontjából.
(forrás: www.holgyvilag.hu)





2005.10.10

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok