HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Miből mit főzhetünk? > A sütőtök

t: 6854

A sütőtök

Milyet vegyünk?

Válasszuk a feszes, fényesebb sütőtököt. Ha kockázva vesszük, nézzük meg, hogy a fólia alatt egyenletes legyen a színe, nyirkosnak látsszék, mert akkor friss. 4 személynek kb. 1 kilót számítsunk.

Hogyan tároljuk?

Ha egészben vettük, jó vásárt csináltunk, mert több hétig is friss marad hűvös, sötét helyen. Ha felkockázva, tegyük a hűtő aljában lévő dobozokba, és 3-4 napon belül használjuk fel, különben nyálkás réteg jelenik meg rajta, ami már a romlás jele.

Hogyan készítsük elő?

Vágjuk nagyobb darabokra, kaparjuk ki a magházát, majd egy éles késsel vágjuk le a héját. Kockázzuk fel, és már jöhet is a főzőcske.

Milyen fűszerekkel?

A sütőtök egy kicsit édeskés, de mégis semleges ízű, ezért bátran használhatunk hozzá sokféle fűszert. Kimondottan kedveli a szerecsendiót, a szegfűszeget, a sáfrányt, a kardamomot vagy a vaníliát, de tökéletesen illik hozzá a curry és a babérlevél is.

És most jöjjön néhány recept!

Sütőtökkrémleves májjal és gombával

4 személyre
elkészítési idő: 35 perc

70 dkg előkészített sütőtököt (megpucolva és felkockázva) tegyünk fel főni annyi vízben, hogy épp ellepje. Adjunk hozzá 2 tyúkhúsleveskockát, majd forrástól számítva főzzük 20 percig. A sütőtököt 2 dl főzőlével és 1 dl tejszínnel turmixoljuk össze. 4 kisebb csirkemájat vagy 4 szelet pecsenye libamájat pirítsunk meg mindkét oldalán 3 evőkanál olívaolajban, majd sózzuk, borsozzuk. Vegyük ki a serpenyőből, majd 15 dkg megtisztított és felaprított gombát (sampinyon, laska, vargánya – lehet fagyasztott is) pirítsunk meg szintén a megmaradt olajban. A levest merjük tányérokba, és tegyük a tetejére a májat és a gombát. A siker nem marad el.

Sütőtökkenyér

6 személyre
elkészítési idő: 1 óra

5 dkg tisztított tökmagok pirítsunk meg egy forró serpenyőben. 20 dkg tökbelet reszeljünk le, adjunk hozzá 20 dkg lisztet, 17,5 dkg lágy vajat, 3 felvert tojást, 8 dkg reszelt parmezánt, a pirított tökmagot, fél csomag sütőport, sót és borsot. Keverjük jól össze, majd öntsük kivajazott hosszúkás sütőformába. Előmelegített sütőben süssük 180 fokon 45 percig. Hagyjuk langyosra hűlni, akkor borítsuk ki a formából. Salátával tálalva kiváló vacsora.

Naptorta
6 személyre
elkészítési idő: 40 perc

70 dkg előkészített sütőtököt (megpucolva és felkockázva)főzzünk puhára. Szűrjük le, majd turmixoljuk össze. Adjunk hozzá 15 dkg vajat, 2 tojást, 1,5 dl főzőtejszínt vagy tejfölt, fél kávéskanál fahéjat. 15 dkg lisztet, 10 dkg vajat, 5 dkg cukrot és 1 tojást dolgozzunk össze tésztává. Ha nem elég lágy, tegyünk bele egy kanál tejfölt. A tésztával béleljünk ki egy kerek sütőformát, majd öntsük bele a sütőtökpürét. A tetejét szórjuk meg kristálycukorral, majd előmelegített sütőben 180 fokon süssük 25 percig. Hagyjuk kihűlni. Hidegen tálaljuk.
(forrás: www.mindmegette.hu)

2005.11.02

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok