HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > ÉLETMÓD > Táplálkozás > Egyél, hogy szép legyél!

t: 1960

Egyél, hogy szép legyél!

A szépség belülről fakad – tartja a mondás, amit akár szó szerint is vehetsz. Mindaz, amit megeszel, pozitív vagy negatív hatással van a bőrödre. Ha tudod, hogy hajlamos vagy a pattanásokra, könnyen leégsz, és gyakran van herpeszed, azzal sem árt tisztában lenned, hogyan enyhítheted ezeket a bajokat.

RÁNCOK

Tény, hogy a ráncokra komoly hatással van az étkezés. Egy melbourne-i egyetem tanulmánya szerint a sok halat, zöldséget és növényi olajat fogyasztó tesztalanyoknál egyértelműen kevesebb ránc alakul ki, mint hasonló korú, sok húst, cukrot és vajat evő embereknél.

A bőrben az évek múlásával az artériák összeszűkülnek, a tápanyag nem szívódik fel megfelelően, így a bőrfelszín petyhüdtté válik. A folyamat ellen sokat tehetsz étkezési szokásaid megváltoztatásával. Mivel a bőr rugalmasságának megőrzésében nagy szerepük van az omega 3 zsírsavaknak, érdemes gyakran halat enned. A salátába pedig ajánlatos egy kis lenolajat keverni, ez szintén sok omega 3 zsírsavat tartalmaz. E fontos anyagból naponta 1–1,5 grammnyit kellene fogyasztani, szükség esetén akár kapszula formájában.
A bőr egészsége szempontjából fontosak az antioxidánsok, amelyek minden gyümölcs- és zöldségfélében megtalálhatók. Érdemes visszavenned az elfogyasztott cukor mennyiségéből is.

LEÉGÉS

A napkrémek hatékonyságát nagymértékben megnövelheted, ha megfelelő ételeket fogyasztasz. Naponta 15 mg a paradicsomban található likopinból vagy 20 mg a sárgarépában hemzsegő karotinból segít abban, hogy idén ne égj le. A karotinszükségletet fedezi 1-2 szál friss sárgarépa, 2 dl sárgarépalé vagy egy nagy adag spenót. A napi likopin-adagot beviheted 1 evőkanál sűrített paradicsommal (pl. kenyérre kenve), 3 dl paradicsomlével vagy 30 dkg görögdinnyével.

Ideális esetben nyaralás előtt 2 hónappal érdemes elkezdeni a védekező kúrát, ennyi időre van szükségeugyanis a bőrnek ahhoz, hogy felépítse természetes fényvédő rendszerét. A világos bőrűek emellett napozáskor kerüljék a citrusféléket, a fügét, a petrezselymet és az édesítőszereket – ezek az ő esetükben növelik a fényérzékenységet.

PATTANÁSOK

A pattanások és aknék kialakulásában is szerepet játszik az étkezés. Ha ilyesmire vagy hajlamos, ne fogyassz túl sok zsíros ételt, mert ezzel serkented a bőr faggyútermelését. A Harvard egyetem egyik tanulmánya szerint a tejtől is képződhetnek pattanások: azoknál a tesztalanyoknál, akik naponta háromszor tejterméket fogyasztottak, 22%-kal nagyobb volt a pattanás kialakulásának kockázata. A kutatók szerint az ok a tejben lévő protein. Ezenkívül a túlságosan sok csokoládé, az édességek és a sült krumpli szintén ronthatja a bőr állapotát. Sok akné esetén fontos a bőséges E-vitamin- (pl. olajos magvakban, paprikában található), cink- (pl. zabpehelyben, kakaóban van) és szelénfogyasztás (pl. halakban, tojásban található).

PIKKELYSÖMÖR

A pikkelysömör (psoriasis) a leggyakoribb, nehezen kezelhető bőrbetegségek közé tartozik. A tudományos kutatások eredményei szerint az omega 3 zsírsavak és az alfa-linolsav (pl. lenolajban található) megfelelő mennyiségű bevitele együttesen enyhíthet a pikkelysömörön. Mivel kizárólag élelmiszerekkel elég nehéz a napi adagot (1 g linolsavat, 1,5 g omega 3 zsírsavat) bevinni, érdemes segítségül hívni a táplálékkiegészítő kapszulákat. Vigyáznod kell viszont a sertéshússal, a zsíros kolbászokkal, minden erősen fűszeres és csípős fogással, illetve az alkohollal, mert ezek hatására kiújul a viszketés.

HERPESZ

Elég egy kis stressz vagy egy megfázás, és máris ott a hólyag az ajkakon. A felnőttek majdnem 90%-a magában hordozza ezt a vírust, és amint gyengül az immunrendszer, rögtön kiújul a fertőzés. A C-vitaminban, tehát nyers zöldségekben, gyümölcsökben gazdag táplálkozással viszont megelőzhető a hólyagok kialakulása, és erősödik az immunrendszer. Gyorsabban elmúlik a herpesz, ha az első hólyagok megjelenésétől kezdve naponta háromszor 600 mg C-vitamint fogyasztasz kúraszerűen. Jó, ha tudod, hogy az arginin nevű fehérje kedvez a vírus növekedésének és elterjedésének, tehát ajánlatos kerülni az arginin-tartalmú ételeket: az olajos magvakat, csokoládét, mazsolát, zselatint.

A bőröd ellenségei

1. Sertészsír
2. Sertésmáj
3. Borjúmáj
4. Tojássárgája
5. Sonka (zsíros)
6. Kolbász, hurka
7. Marhamáj
8. Csirkecomb
9. Pulykacomb
10. Cukros, szénsavas üdítő

(nana.hu)

2006.06.27

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok