HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > ÉLETMÓD > Fogyókúra > Paradicsomkúra

t: 6331

Paradicsomkúra

Az ötnapos diéta alatt napi 1000 kalória fogyasztásával mintegy 2,5 kilótól szabadulhat meg. Az első 3 nap főzzön meg 25 dkg tésztát, tegye a hűtőbe. Egy étkezésre a tészta 1 ötödét használja fel.

Reggeli ötletek
(250 kcal)

Sajtos kenyér 1 szelet (6dkg) teljes kiőrlésű kenyeret megkenünk 1 tk vajjal, ráteszünk 4 dkg sovány sajtot. 1 szem paradicsommal, 1 csésze tejeskávéval fogyasztjuk.
Gyümölcssaláta 5 dkg málnát, 1 őszibarackot, 10 dkg szőlőt, 1 almát felaprítunk. Összekeverjük 2 ek zabpehellyel, 1 kk lenmaggal és 1 dl sovány joghurttal.
Pulykás szendvics 1 szelet diétás kenyeret megkenünk 2 tk krémsajttal, ráteszünk 5 dkg szeletelt uborkát, 2 szelet pulykamell felvágottat, 1 szelet diétás kenyeret a tetejére. 1 pohár frissen facsart narancslevet, 1 feketekávét iszunk hozzá.

1. nap

Ebéd: olasz tésztasaláta
(300 kcal)
1 gerezd fokhagymát megtisztítunk, apróra vágunk, 1 ek olivaolajban megpirítunk. 5 ek erőlevessel, 2 ek citromlével, sóval, borssal összekeverjük. Az előkészített tésztával összekeverjük. 30 dkg sárgadinnyét felkockázunk. 4 leheletvékony szelet pármai sonkát csíkokra vágunk. 6 kktélparadicsomot félbevágunk, összekeverjük a tésztával.

Vacsora: sajtos paradicsomos egytál
(350 kcal)
50 dkg parajt megtisztítunk, forró lábosban kevergetés közben megfonnyasztjuk. Sóval, borssal ízesítjük. 1 adag előkészített tésztával, 5 dkg csíkokra vágott füstölt lazaccal, 2 szem felkockázott paradicsommal hőálló tálba tesszük. 1 dkg parmezánsajttal megszórjuk, forró sütőben kb. 8 percig sütjük.

Uzsonna: dinnye snack
(100 kcal)
30 dkg sárgadinnyét vékonyan fölszeletelünk, 2 leheletvékony szelet pármai sonkával tálaljuk.

2. nap

Ebéd: csirkés-dinnyés burger
(300 kcal)
10 dkg csirkemellfilét egy serpenyőben 8 percig sütünk, megfűszerezzük, hagyjuk kihűlni. Egy barna zsömlét (55 dkg) kettévágunk, megkenjük 2 ek krémsajttal, beletesszük a csirkét, mellé salátalevelet, szeletelt paradicsomot.

Vacsora: Paradicsomleves
(350 kcal)
1 fej hagymát, 1 fokhagyma gerezdet finomra vágunk és 1 ek olajban üvegesre párolunk. 40 dkg paradicsomot forró vízbe mártunk, a héját lehúzzuk. Sóval, borssal, 1 kk mézzel és fél kk zöldséleves porral ízesítjük. 1 adag tésztát melegítünk hozzá. Beleszeletelünk 1 szál baromfi virslit is. Bazsalikom levelekkel megszórjuk.

Uzsonna: paradicsom-salsa
(100 kcal)
2 közepes paradicsomot felkockázunk, ízesítjük 1 tk olajjal, sóval, borssal, metélőhagymával, bazsalikommal. 1 szelet diétás kenyérrel fogyasztjuk.

3. nap

Ebéd: tésztasaláta joghurtos öntettel
(350 kcal)
1 dl zsírszegény joghurtot, 1 apróra vágott fokhagyma gerezdet, sót, borsot, és 1 felkarikázott póréhagymát összekeverünk. Hozzáadjuk az előkészített főtt tésztát. 3 dkg sovány sajtot vékonyan fölszeletelünk. 10 dkg paradicsomot, 1 cukkinit (10 dkg), 1 zöldpaprikát (20 dkg) apróra vágunk. A cukkinit és a a paprikát 1 tk olajban megpárolunk, fűszerezzük. A sajttal és a paradicsommal és a tésztával összekeverjük.

Vacsora: tésztafelfújt
(300 kcal)
3 paradicsomot és 3 gombát felkockázunk, 4 dkg csíkokra vágott gépsonkát és 2 kis póréhagymát fölszeletelünk, az előkészített főtt tésztával egy kis sütőtálba tesszük. 1 kis tojást, 3 ek tejjel, sóval, borssal és kis kakukkfűvel összekeverünk, és ráöntjük a zöldséges tésztára. 1,5 dkg reszelt parmezánnal megszórjuk. Előmelegített sütőben 20 percig sütjük.

Uzsonna: áfonya turmix
(100 kcal)
2 dl sovány tejet, 8 dkg áfonyát (vagy más bogyós gyümölcsöt), 2 ek citromlét és 1 kk mézet összeturmixolunk. Azonnal fogyasztjuk.

4. nap

Ebéd: vaníliás-meggyes tészta
(350 kcal)
30 dkg meggyet, 1 kk sárgabarck lekvárt és késhegynyi fahéjat összekeverünk. 2,5 dl zsírszegény tejet, 1 zacskó vaníliás cukrot és 3 dkg levestésztát 10 percig forralunk. A gyümölcsöt a tésztához keverjük.
Melegen vagy hidegen is fogyasztható.

Vacsora: paradicsomos spagetti
(300 kcal)
2 db (15 dkg) répát megtisztítunk, felkockázunk, és 1 kk olajon megpárolunk. 1 dl erőlevest (kockából) adunk hozzá, még 4 percig főzzük. 4 paradicsomot (30 dkg) lehámozunk, felkockázunk. A répához adjuk, még 10 percig főzzük. 5 dkg spagettit lobogó vízben puhára főzünk. A paradicsommártást bazsalikommal ízesítjük, a fele tésztára öntjük. (amásik felét eltesszük a következő napra) 1 ek reszelt parmezánnal megszórjuk.

Uzsonna: Tzatziki pirítóssal
(100 kcal)
30 dkg uborkát meghámozunk, durva reszelőn lereszelünk, összekeverjük 2 ek sovány túróval, sóval, borssal. Fél gerezd fokhagymát átnyomunk, hozzáadjuk az uborkás túróhoz. 1 szelet diétás kenyérrel fogyasztjuk.

5. nap

Ebéd: Paradicsomos szendvics
(300 kcal)
3 szelet teljes kiőrlésű kenyeret megpirítunk. 2 szeletet megkenünk 1-1 kk zsírszegény sajtkrémmel, ráteszünk 1-1 szelet paradicsomot. 3 dkg zsomborlevéllel (vagy salátalevéllel) megszórjuk. A tetejére helyezzük a 3. szelet pirítóst.

Vacsora: Zöldséges tészta
(350 kcal)
7 dkg cukorborsót, 1 zöldpaprikát és 5 dkg gombát megtisztítunk. 1 tk olajban serpenyőben megpároljuk. Hozzáadjuk az előző napról megmaradt tésztát és két kis, felkockázott paradicsomot. 1 tojást, kis sót, borsot, fél dkg reszelt parmezánt, fél kk pestót és 3 ek zsírszegény tejet összekeverünk, ráöntjük a zöldséges tésztára. Pár percre sütőbe tesszük.

Uzsonna: barackos túró
(100 kcal)
1 őszibarackot kimagozunk, meghámozunk, felkockázunk. Összekeverjük 2 ek sovány túróval.


A hosszú élet titka

10 dkg paradicsom energia tartalma mindössze 22 kcal! 13 különféle vitamint, 7 féle ásványi anyagot, 10-féle nyomelemet tartalmaz. Napi 2-3 paradicsom fedezi a szervezet C-vitamin szükségletét. A likopin a paradicsom piros színét adó természetes tápanyag, erőteljes antioxidáns hatású. Alkalmas a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére, kedvezően befolyásolja a sejtosztódást és a zsíranyagcserét is. A nyers paradicsom likopin tartalma nyáron 10 mg/100 g körül van, ez télen a töredékére esik. Napi 2 érett paradicsom fogyasztása már csökkentheti a daganatképződési hajlamot. A rendszeres paradicsom fogyasztás pedig akár 6-8 évvel is meghosszabbíthatja az életet. Hasonló hatású napi 40 dkg zöldség és gyümölcs, a hal, mérsékelt bor, fokhagyma, mandula és fekete csokoládé napi fogyasztása mellett.
/A Szenzációs paradicsom című kötetből / (forrás: www.gyongy.hu)



2005.08.23

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok